Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Súlyos figyelmezetés érkezett: hamarosan áruhiányra kell készülni a boltokban


Az árak emelését sem lehet elkerülni a kialakult helyzetben.

Késve érkező teherhajók, elszálló árak az európai piacokon, leálló autógyárak, hosszabb-rövidebb ideig tartó, átmeneti áruhiány: ezekre kell felkészülni most, hogy a Vörös-tengeren és térségében egyre nagyobb a feszültség a jemeni húszi terroristák hajókat érő támadásai miatt.

Miközben néhány nyugati ország fegyveres beavatkozásra szánta el magát a kereskedelmi hajók és a tengeri útvonal védelmében, a Tesco, a Marks & Spencer, az IKEA és több más jelentős vállalat már kiadta a figyelmeztetést:

a kialakult helyzet miatt nemigen lehet elkerülni az áremeléseket, és az sem biztos, hogy mindig mindenből lesz az áruházak polcain.

Egyre nagyobb a baj a Vörös-tengeren és az Ádeni-öböl térségében. A jemeni kormány ellen harcoló húszi lázadók tavaly ősz óta fokozódó, intenzív támadásokat intéznek a Szuezi-csatornán áthaladó hajók ellen. A világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának forgalma mostanra lényegében majdnem teljesen leállt, mivel a hajók többsége már elkerüli a térséget, írja az Origo.

Több szakértő felhívta rá a figyelmet: A húszi lázadók jóval veszélyesebbek, mint korábban a térségben motorcsónakokon és viharvert bárkákon a hajókra támadó szomáliai kalózok voltak. A húszi terroristák képzettek, mindenre elszántak, jól felszereltek, és nem titok az sem, hogy Irán támogatását élvezik – tették hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük