Közzétette - Kategória - Egyéb

Súlyos büntetésre számíthat az, aki haza akarja vinni az elgázolt vadat


Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint évente közel 300 vadelütés történik a Nógrád megyei utakon. Azonban nem mindegy, hogy ilyen esetben mit tesz az érintett sofőr. Az például nagyon ráfaraghat, aki pörköltet főz az elütött állatból. Az OVA adatsora szerint Nógrád megyében 1 év alatt 252 vadat ütöttek el, ezek többsége őz, gímszarvas és fácán. Ez azt jelenti, hogy hetente átlagosan 5 vadbaleset történik a megyei közlekedési hálózat útjain.

Nool számolt be róla, hogy a Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont oldalán felhívták rá a figyelmet, hogy a vadbalesetek elkerülése érdekében különösen fontos az elővigyázatosság. A rendőrök és a közlekedésbiztonsági szakemberek ezért is tanácsolják azt, hogy a sofőrök egész évben vezessenek óvatosan mindenütt, főleg a vadveszélyes táblával jelölt területeken.

Így kerülhető el a vadelütés

Amennyiben valaki meglát egy állatot az út szélén vagy akár az úttesten is, dudáljon, villogtassa a reflektort és fékezzen olyan erősen, amennyire csak azt az útviszonyok és a közlekedési körülmények megengedik. A kormányt semmiképp se rántsa el – tanácsolják a szakemberek. Fontos tudni, hogy a vadgázolás is közlekedési balesetnek számít, ezért azt nem csak akkor kell bejelenteni, ha a gázoló autójában kár keletkezik. Ilyen esetben az érintett sofőrnek ugyanúgy kell eljárni, mint a hagyományos közlekedési baleset során, ahol emberek sérültek meg. Értesíteni kell a rendőrséget.

Ezt kockáztatja az, aki hazaviszi az elütött vadat

Súlyos büntetésre számíthat az, aki haza akarja vinni az elgázolt vadat, ugyanis ha az elgázolt vad a sofőr csomagtartójából kerül elő, az lopásnak minősül. Egy őz értéke megközelítheti a 300 ezer forintot, míg egy szarvasé, főleg, ha szép agancsa van, akár milliós összeget is érhet. Ezekkel a számokkal lesz arányos a vad ellopásáért kiszabandó büntetés is.

Az országos helyzet:

Évente 15-20 ezer vadat gázolnak el a közlekedők az utak mentén országszerte. Az áldozatok többsége őz (5142), nyúl (4757) és fácán (4416). A vadgazdálkodási adattárból az is olvasható, hogy az évente elhulló mintegy 50 ezer apróbb-nagyobb vad harmada közlekedési balesetben pusztul el az utakon.