Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Súlyos betegségeket terjesztő szúnyogok lephetik el hazánkat


Az egyre nagyobb számban érkező szúnyogokkal együtt nő bizonyos betegségek terjedésének kockázata is, mivel ezek a rovarok vektorként viselkedve szállítják a patogéneket Európába. Ezért egy skót kutatás arra vállalkozott felméri, hogy a jelenlegi helyzetben és a jövőben mi várható egyes betegségek terjedésében, különböző klímaszcenáriókat figyelembe véve – írja a Euronews cikke alapján az infostart.hu

Halálos betegségek kórokozóit terjesztik

A dengue-láz, a zika, a nyugat-nílusi vírus vagy a chikungunya-láz terjesztésére képes ázsiai tigrisszúnyogok már megjelentek a mediterrán régiókban is, és félő, hogy a szúnyogfaj megtelepedhet a következő évtizedekben Angliában és Walesben is.

Az általuk terjesztett betegségek miatt a világ legveszélyesebb állataiként tartják őket számon, hiszen az átadott kórokozókkal évi egymillió ember halálához járulnak hozzá.

Az elmúlt 50 évben megharmincszorozódott a dengue-lázas esetek száma, napjainkban az emberiség 40 százaléka, mintegy hárommilliárd ember él dengue veszélyeztette térségben.

Meg kell akadályozni a szaporodásukat

A nappal is aktív ázsiai tigrisszúnyog 2-10 milliméter hosszú rovar jellegzetes, fekete-fehér csíkos mintázattal rendelkezik. Már Európa számos körzetében jelen van, például Franciaország területének felén is, ahol annyi problémát okoz, hogy az irtására már programot is kellett hirdetni.

Az irtási módszer kivitelezéséhez a lakosság részvétele is szükséges: ennek lényege, hogy nőstény szúnyogokat egy Vectrap nevű, vízzel teli tartályba csalogatják, ahonnan képtelen kijutni, a tojásrakást pedig egy szűrő akadályozza meg. A kutatók így begyűjthetik a példányokat, amelyek nem tudnak szaporodni.

Ázsiában, ahol a faj endemikus, még nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a szaporodásuk ellen. Ott egy olyan baktériummal fertőzik meg a rovarokat, ami sterilizálja a nőstényeket.

Rossz hír, hogy a  tigrisszúnyog Magyarországon is jelen van

A szakemberek szerint ezek a fajok már eléggé elterjedtek hazánkban is.

Ellenük azzal tehetjük a legtöbbet, ha nem hagyjuk, hogy a kertünkben, a házunk, lakásunk környékén pangó víz maradjon. Egyetlen kupaknyi víz is elég a szúnyognak ahhoz, hogy szaporodjon.

Amikor nincs forróság viseljünk testünket takaró öltözéket, melegben használjunk szúnyogriasztó készítményt. A szúnyogokat az izzadság mellett vonzza a parfüm illata is, illetve a sötét ruházat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük