Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Súlyos betegség vált gyógyíthatóvá egy új terápiának köszönhetően


A hemofíliaként is ismert, súlyos vérzékenység is hatékonyan gyógyíthatóvá vált egy új terápiának köszönhetően.

Brit orvosoknak egy nemrég kifejlesztett génterápia segítségével sikerült meggyógyítaniuk egy hemofília B-ben szenvedő beteget. A kezelés korrigálja azt a genetikai hibát, amely miatt az emberek vére nehezen alvadhat meg – írja a BBC.

Tízből kilenc beteget meggyógyított az új terápia

A terápia egy olyan fehérje (az úgynevezett IX-es alvadási faktor) termelését serkenti a szervezetben, amelynek kulcsszerepe van a megfelelő véralvadásban. Ennek hiányában a vérzés nem áll el, így a betegekre még egy apróbb sérülés is súlyos veszélyt jelenthet.

Az eljárással egy brit beteget, Elliott Masont sikerült meggyógyítani, akinek elmondása szerint gyakorlatilag az egész életét “burokban” kellett leélnie attól tartva, hogy a legkisebb sérülés is végzetes lehet a számára. Egész életében szeretett volna rögbizni, egészségi állapota azonban ez idáig nem engedte meg neki. Kétnaponta injekcióval kellett a szervezetébe juttatni a IX-es alvadási faktort, hogy elkerülje a végzetes vérzést. Sikerült azonban tünetmentesnek maradnia, ellentétben sok más hemofíliás emberrel, akiknek súlyos ízületi károsodásokkal kell szembenézniük a vérzés miatt.