Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Súlyos adatok láttak napvilágot: eddig élnek átlagban egészségesen a magyarok


Az Eurostat friss adatai szerint Európában Máltán vár a legtöbb – csaknem 69 – egészségben eltöltött év a lakosokra születéstől kezdve. A legrövidebb ideig, nem egészen 54 éves korukig a lettek élhetnek egészségesen. Az uniós átlag 2021-ben 63,6 év volt, a magyarokra váró egészséges életévek száma ennél valamivel alacsonyabb (62,5 év).

A friss adatok szerint Magyarországon nyugdíj után átlagosan 7,5 évet tölthetnek el a magyar idősek jelentős egészségromlás nélkül, ez az időtartam minimális mértékben szintén csökkent a korábbi évhez képest, de ezzel még mindig előzzük az osztrákokat (61,8 év), hollandokat (60,3 év), horvátokat (58,6 év), szlovákokat (56,8 év). A svédek, olaszok, írek, franciák viszont sokkal jobb helyzetben vannak.

Pénzcentrum által idézett statisztikákból az is kiderült, hogy a 65 év felettiek a friss, 2021-es adatok szerint mennyi egészségben eltöltött évre számíthatnak. Ez a szám az EU-tagállamokban átlagban 9,7 év, míg Magyarországon 7,5 év. Ezzel már nem tartozunk a középmezőnybe, inkább a sereghajtókhoz állunk közelebb, de még mindig jobb nálunk a helyzet, mint Romániában (4 év), vagy Szlovákiában (5 év), ám az osztrákoktól (9,5 év), szlovénektől (10,7 év) jócskán le vagyunk maradva.

Az európai statisztikai hivatal azt is vizsgálta, hogy a teljes várható élettartamból hány évet tölthetnek el egészségben a lakosok. Ez azért fontos mutató, mert lehetséges, hogy például az olaszok több mint 10 évet tölthetnek még elvileg átlagban egészségben 65 éves koruk felett – ez a várható élettartamhoz képest azonban „csak” 51,2 százalék. Míg egy svéd 14,6 egészséges évre számíthat, ez azonban már számukra a várható hátralévő idő 70 százaléka. Magyarországon e tekintetben sokat javult a helyzet, de az élmezőnytől még mindig messze vagyunk: egy nyugdíjas korú magyar 2021-ben a hátralévő éveinek csaknem felét, 48,3 százalékát tölthette el egészségben.

Forrás: Pénzcentrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük