Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Süllyed alattunk az Alföld, rekordárvizek jöhetnek


Illusztráció Fotó: EgAir Productions

Évente 2-5 millimétert süllyednek az Alföld nagyvárosai, elsősorban az artézi vizek és gázkészletek kitermelése miatt – áll Tímár Gábor geofizikus tanulmányában, amely az Ellensúly című folyóiratban jelent meg, írja az Index.

Az ELTE oktatója szerint a süllyedés fő oka, hogy a szabályozatlan talajvíz-kitermelés és a kőolaj, illetve a földgáz kinyerése miatt meglazult talajszerkezet összeroskad, de kismértékben hozzájárul a tektonikus lemezek mozgása is.

Az Alföld süllyedése pedig baljós előjel. Amíg ugyanis az intenzív földgázkitermelés előtt, vagyis a múlt század első felében 0,2-0,3 mm-t süllyedt évente a talajszint, addig a változás üteme az utóbbi években a tízszeresére emelkedett, vagy a 2-3, de Debrecen környékén az 5 millimétert is elérte.

A geofizikus szerint azonban még ennél is nagyobb gond hosszabb távon a vízhiány, amely a globális éghajlati folyamatokkal együtt roppant vészjósló. Így az Alföldön egyszerre kell megküzdeni majd a talajsüllyedés miatti rekordárvizekkel és a súlyosbodó vízhiánnyal.