Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Sörözés: szigorít a kocsmákban és éttermekben a kormány, jönnek a razziák


Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását, ezért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.

A GVH közleményében emlékeztetnek, hogy az Országgyűlés tavaly decemberben módosította a kereskedelmi törvényt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a hazai vendéglátóiparban a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket, valamint elősegítse a kisebb italgyártók piacra lépését.

A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN A VENDÉGLÁTÓSOKNAK EGYES ITALKATEGÓRIÁKBAN LEGALÁBB KÉT KÜLÖNBÖZŐ GYÁRTÓ TERMÉKEIT KELL KÍNÁLNIUK.A GVH szerint

A FOGYASZTÓK VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGEI ÍGY VÁRHATÓAN BŐVÜLNEK A JÖVŐBEN, AMELY SERKENTŐLEG HAT A PIACRA.

A másik lényeges újdonság, hogy a vendéglátóhelyek italkészleteik legfeljebb 80 százalékát szerezhetik be ugyanazon gyártótól az egyes italkategóriákban. Ezen rendelkezés alól csupán a csapolt sör lehet kivétel, ha az érintett vendéglátóhely biztosítja legalább egy kisüzemi sör folyamatos, csapon történő értékesítését.Fontos, hogy a kizárólagossági tilalom csak a legnagyobb, úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező italgyártókkal kötött szerződéseket érinti – hangsúlyozza a versenyhivatal.

EZZEL SZEMBEN AUGUSZTUSTÓL MINDEN VENDÉGLÁTÓSRA KITERJEDŐ, ÁLTALÁNOS KÖTELEZETTSÉG, HOGY KATEGÓRIÁNKÉNT LEGALÁBB KÉT GYÁRTÓ TERMÉKEIT VEGYE FEL AZ ITALLAPRA – VAGYIS BIZTOSÍTSON MÁRKÁK KÖZTI VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGET A VENDÉGEKNEK MINDEN KÍNÁLT ITALTÍPUSBÓL.

A korábban megkötött, de az új szabályoknak nem megfelelő jognyilatkozatok – több hónapos türelmi idő után – 2021. augusztus 1-én végleg hatályukat vesztik: ezen időponttól kezdődően az érintett kizárólagossági megállapodások vagy 80 százalék feletti részesedési megállapodások semmisek. A GVH figyelmezteti az érintett vendéglátóhelyeket, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra és körültekintően, a törvényi rendelkezéseknek megfelelően járjanak el az italbeszerzésekre vonatkozó szerződések megkötésekor, illetve a beszállítók kiválasztásakor.
Az új törvényi rendelkezésekbe ütköző magatartások kivizsgálását a jogszabály a GVH hatáskörébe utalja. A nemzeti versenyhatóság felkészült kibővített feladatkörére, figyelemmel kíséri a hazai vendéglátóipari szektor italbeszerzéseinek alakulását és fellép a jogsértő magatartásokkal szemben.