Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Sokkoló, de rekordszinten van a 15 év alatti koronavírusos gyerekek száma Magyarországon

A szakember szerint a fertőzés gyerekek közötti gyors terjedése részben azzal magyarázható, hogy az idősebbek közül már sokan felvették a koronavírus elleni védőoltást.

Rekordszinten van a 15 év alatti koronavírusos betegek száma Magyarországon az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin szerint is sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul egyre több gyerek szorul kórházi ellátásra.

Havasi Katalin elmondta, hogy a koronavírus delta-variánsa más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél. Nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is az a tapasztalat, hogy gyakrabban kerülnek kórházba a gyerekek.

Igyekszünk minden egyes gyereknél nagyon pontosan elhatárolni, hogy ki az, aki kockázati csoportba tartozik, és elvégeztetni a teszteket, és valóban azt találjuk, hogy egyre több tünetes gyerekkel találkozunk

– mondta az Infostartnak Havasi Katalin.

A szakember szerint a fertőzés gyerekek közötti gyors terjedése részben azzal magyarázható, hogy az idősebbek közül már sokan felvették a koronavírus elleni védőoltást.

– magyarázta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Kifejtette, hogy a gyerekeknél a leggyakoribb tünet

  • a hasmenés,
  • a hányás,
  • a láz,
  • a gyengeség,
  • a felső légúti tünetek,
  • a nátha és
  • a köhögés.

A szakember elmondta, hogy szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy egy gyerek légzési elégtelenséggel küzdjön és lélegeztetőgépre kerüljön, azonban az intenzív osztályos kezelést sokan igénylik.

Havasi Katalin kitért arra is, hogy a hivatalos adatok szerint 38 százalékos a 12 és 15 év közöttiek átoltottsága, ami alacsony egy ilyen erősen terjedő vírusnál.