Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Sokkoló adatokat közöltek: A második világháború óta nem haltak meg ennyien hazánkban mint tavaly


A KSH részletes térképet közölt arról, hogy melyik régióban haltak meg a legtöbben koronavírusban. Van olyan budapesti kerület, ahol nem is érződött a Covid hatása, máshol viszont nagyon sokan haltak meg a betegségben – írja a portfólió.

2021-ben 155,6 ezren hunytak el, a II. világháború óta a legtöbben. Az ezer lakosra jutó halálozás (átlagosan 16,0 fő) több dél-alföldi, észak-magyarországi és dél-dunántúli járásban nagyon magas, Budapest egyes kerületeiben és agglomerációjában, Észak-Dunántúlon, Debrecen, valamint Gönc térségében pedig a legalacsonyabb volt, derült ki a KSH Tér-Kép című kiadványából.

2021-ben az elhunytak 16%-ánál jelölték meg statisztikai közlésre kiválasztott elsődleges halálokként a Covid19-fertőzést. Százezer lakosra átlagosan 256 ilyen eset jutott országosan, szemben a 2020. évi 92-vel. Az egyes járások között jelentősek a különbségek:

2021-ben 20%-kal többen haltak meg, mint a járvány előtt 2019-ben. Budapest XII. kerületében minimális (4 fős) csökkenés történt, amiben szerepet játszhatott többek között a gyermekkorúak viszonylag magas hányada, valamint a kerületre jellemző magas várható élettartam is. A legkiemelkedőbb többlethalálozás (53%) a Tokaji járást jellemezte.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük