Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Sokkoló adatok mutatják az okostelefonok káros hatását a fiatalokra


Valami szörnyen rossz irányba megy a tinédzsereknél – hangzik el az egyik legkiválóbb amerikai újságíró, Ezra Klein egyik májusi podcast epizódjában, amely a fiatalok mentális egészségéről szól – írja a G7.hu. Számokban: az elmúlt tíz évben látványosan romlott az amerikai fiatalok mentális egészsége. A depressziósok száma több mint kétszeresére nőtt és 60 százalékkal nőtt az öngyilkossági kísérletek száma.

  • A jelenség főleg lányokat érint: a középiskolások 57%-a érezte magát tartósan szomorúnak vagy reményvesztettnek, és 30%-a komolyan gondolkozott öngyilkosságon (ami 60%-os növekedés).
  • A 10-14 évesek között háromszorosára nőtt az öngyilkossági ráta, a lányoknál pedig négyszeresére.
  • Ez egybeesett az okostelefonok és a közösségi média elterjedésével, és Twenge szerint egyértelműen ez áll a jelenség mögött.
  • A technológiai változások hatására alapvetően megváltozott a gyerekek iskolán kívüli élete: sokkal kevesebb időt töltenek el egymással személyesen.
  • A telefonhasználat miatt kimutathatóan kevesebbet alszanak, a közösségi média pedig torzítja az önképet, ezek mind kockázatot jelentenek a mentális egészségre.

Miért veszélyesebb a lányokra? Egyrészt a lányok depressziós aránya mindig magasabb volt a fiúknál, másrészt a lányok jellemzően többet használják a közösségi médiát.

Tágabb kontextus: a folyamat egybeesik azzal, hogy a fiatalok egyre később függetlenednek. Kevesebbet isznak és kábítószereznek, később kezdenek el szexelni, később költöznek el otthonról, később házasodnak.

  • Ahogy egyre kevésbé vannak kitéve fizikai veszélyeknek, úgy válik veszélyesebbé az online tér a pszichéjükre. Szimbolikus, hogy az amerikai fiataloknál 2011-ben előzte meg az öngyilkossági ráta a gyilkosságit.

Nemzetközi helyzet: a trendek ugyanezt mutatják más országokban is. Magyarországon is látványosan nőtt az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál, és depressziós tüneteket mutató gyerekekből is egyre több van.

Idézet: “A 2007 és 2019 közötti növekedés átlagosan évi 1300 többlethalált okozott. Képzeld el, hogy évente kilenc repülő zuhan le tele 10-24 évesekkel, és mindenki meghal” – szemlélteti az amerikai helyzetet az adásban Ezra Klein.

Hiába lehet erős összefüggés a sokkoló számok és közösségi média/okostelefonok elterjedése között, a közösségi média lényegében teljesen szabályozatlan, bár egyes amerikai államok elkezdtek ezen változtatni.

  • Kollektív cselekvés híján az egyén így leginkább annyit tehet, hogy minél később ad okostelefont a gyerekének – mondta Twenge. A jelenség magyar aspektusáról érdemes elolvasni az Index 2018-as interjúját.

G7.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük