Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Sokan nem kaphatnak szja-visszatérítést, ha nem nyilatkoznak decemberig ezekről


Bár a kormányzati szereplők és a NAV szerint az érintettek többségének semmit nem kell tennie ahhoz, hogy 2022 február 15-ig automatikusan kézhez kaphassa nekik járó szja-visszatérítést, valójában közel egymillióan is lehetnek olyanok, akik csak adóbevallásuk után, egyebek közt a családi adóalap-kedvezményhez kötődő nyilatkozatuk módosításával válhatnak jogosulttá a választási pluszpénzre. Ráadásul májusig a jogosultak optimalizálhatják az adóvisszatérítést, ezzel több százezer forinttal növelhetik a végösszeget – írja a napi.hu.

ivel a pontos adómegállapítás csak májusban, az szja-bevallás idején történik meg, az adóhivatalnak egy hatalmas informatikai és adategyeztetési feladatot kellett volna megoldania, ahhoz, hogy februárig minden egyes érintett számára ki lehessen számolni a neki járó szja-visszatérítés teljes összegét. Az eredeti elgondolás szerint a NAV-nak a társhatóságokkal egyeztetve 2021-re vonatkozóan havi bontásban kellett volna rálátást nyernie arra, hogy például kik és milyen családi állapotban élnek: egyebek közt kik azok, akik házasok, vagy nyilvántartott élettársi kapcsolatban állnak, kik és mikor kötöttek házasságot, illetve azt mikor bontották fel.

Ez annyira nehezen megoldható feladat lett volna, hogy lényegében tehermentesítették alóla az adóhatóságot, és az szja-visszatérítéssel kapcsolatos számítások jelentős része áttolódott a 2022 májusi adóbevallás idejére – jelentette ki a legutóbbi rendelkezések alapján Angyal József, okleveles adószakértő. A NAV tulajdonképpen azzal kerülte meg ezt az óriási munkát, hogy kibővítették a jogosultak körét. Míg korábban az volt a terv, hogy a családi pótlék és a családi adókedvezmény jogosultsági időtartama alapján számítják az szja-visszatérítés összegét, mostanra viszont úgy bővült ki a kör, hogy ha valaki 2021 során akárcsak egyetlen napig is jogosult volt a családi adókedvezményre, akkor máris egész évre jár neki a pluszpénz.

Ez azt jelenti, hogy például amennyiben egy házaspár 2021 január 2-án vált el, akkor a felek egy napig voltak jogosultak a családi kedvezményre, ám az elvált szülőknek mégis egész évre járni fog az adóvisszatérítés. Hasonló módon, ha egy gyermek június 30-án befejezte középiskolai tanulmányait, akkor családi adókedvezményt őutána már nem vehetnek fel a szülei, az szja-visszatérítésre viszont egész évre jogosultságot nyerhetnek – példálózott a szakember.

A módosításokból adódóan az szja-visszatérítés teljes összegéről csak jövő májusban lehet kalkulációt adni, addig csak a befizetett adóelőleg lehet igazodási pont a NAV számára. Azt az összeget fogják első körben visszafizetni, amely a január 20-ra előrehozott M30-as munkáltatói igazolásokban szerepel. Vagyis február 15-ig nagy mozgástér nem várható, pusztán annyi, hogy az adóhivatal visszautalja az év közben levont szja-előlegeket az érintetteknek, az adókedvezmény többi részének igénybevételére pedig csak az adóbevallás során lesz lehetőség. Mindenki nyugodtan várjon tehát azután is, hogy visszakapta az adóelőlegét, március 15-ig meg fogja kapni a bevallástervezetét és utána még tehet újabb nyilatkozatot, módosíthatja bevallását, hogy a számításokat pontosítsa – tanácsolja Angyal József, a NAV tájékoztatójának ellentmondva.

Az adóhivatalnak ugyanis semmilyen jogszabályi felhatalmazása nincs arra, hogy kalkulációkat tegyen a bevallás kapcsán, mert az sok esetben a magánszemély döntéséhez kötődik. A bevallás-tervezetet csak kiindulási alapnak lehet tekinteni, tehát ne fogadjuk el látatlanul, mindenképp érdemes átnézetni szakemberrel, mert jelentős, törvény adta lehetőségeket kínál arra, hogy az szja-visszatérítés összegét optimalizáljuk! Erről azonban nem fognak beszélni a NAV ügyfélszolgálatán – figyelmeztetett.

Vannak, akik rosszabbul járnak, ha nem nyilatkoznak december 31-ig

Néhány optimalizálási lehetőség csak idén, december 31-i jogvesztő határidővel áll nyitva. Ezeket nem lehet a jövő évi adóbevallás idejére halasztani.

  • Ilyen eset például az, hogy az szja-visszatérítést csak abban az esetben veheti igénybe mindkét elvált szülő, amennyiben a gyermek közös neveléséről állapodtak meg, és 50-50 százalékos részben veszik igénybe a családi pótlékot. Amennyiben úgy állapodtak meg hogy közösen nevelik a gyermeket, de nem intézkedtek arról, hogy a pótlékot a Magyar Államkincstár fele-fele arányban utalja, akkor elesnek a kedvezménytől. Hiába van akár egy bírósági papír arról, hogy közösen nevelik a gyermekeket, ezt az Államkincstár felé be kell jelenteni, amelyet 2021 végéig még meg lehet tenni. Az adóhatóság ugyanis a kincstártól szerez információkat.
  • A másik lehetőség, amely élettársak esetében elég gyakori, hogy ha nincs közös vér szerinti gyermek, akkor a vér szerinti szülő az egyedülállók családi pótlékát igényli, mert ezáltal igénybe tudja venni a családi adókedvezményt. Viszont ha az egyedülállók családi pótlékát igényli a normál családi pótlékkal szemben, akkor viszont nem tudja megosztani az adókedvezményt az élettárssal, így amennyiben lenullázta a befizetendő szja-ját, akkor nem kaphat visszatérítést. De szintén december 31-ig jelezheti még az Államkincstár felé, hogy ő nem az egyedülállók családi pótlékát kívánja igénybe venni.
  • A NAV bejelentette azt is, hogy 2021-re vonatkozóan a várandósság után is jár az szja-visszatérítés. Amennyiben valakinél a várandósságot decemberben állapítják meg, akkor neki egész évre visszafizetik az adóját. Van azonban egy kitétel, amely szerint várandósság után a családi adókedvezmény csak a közös háztartásban élőknek jár, egyébként pedig nem. Házastársaknál – főleg a tehetősebbeknél – azonban elég gyakori, hogy külön lakcímen vannak nyilvántartva. Közös gyermek esetén mindketten jogosultak a kedvezményre, de a várandósságnál szigorú feltétel a közös lakcím. Ez bejelenthető még december 31-ig az okmányirodáknál.

Megosztással 100 ezreket lehet nyerni, ha kivárunk az adóbevallásig

A Pénzügyminisztérium minden évben közzéteszi, hogy körülbelül 500 ezer magyarnak nem kell fizetnie szja-t, mert a családi adóalap-kedvezmény révén lenullázódik a jövedelemadója. Ez a félmillió ember most elvileg nem kapna egy fillér szja-visszatérítést sem. De amennyiben nem egyedülálló szülőkről van szó, hanem párban, élettársi kapcsolatban/házasságban állnak, akkor a jelenlegi nulla helyett, több százezer forint szja-visszatérítéshez juthatnak hozzá, amennyiben az adóbevallásukban megosztják egymás között a családi kedvezményt. Ez nem manipuláció, hanem törvény adta lehetőség – magyarázta Angyal József.

Ennek az alapja, hogy a családi adókedvezmény csak egyszeresen vehető igénybe, de a szülők között szabadon megosztható, az szja-visszatérítés viszont nem megosztható, ellenben mind a két félnek járhat.

A kormányzat szerint összesen 1,9 millióan lehetnek jogosultak az szja-visszatérítésre, az adószakértő szerint viszont ez a szám csak a jövő májusi állapotra lehet igaz, hiszen nagyon sokan nem juthatnak hozzá február 15-ig a kedvezményhez.  A családi pótlékra jogosultak, párkapcsolatban élő gyermekesek köréből, ha levonjuk azt az 500 ezer embert, aki nem fizet szja-t, valamint az egyéni vállalkozókat, és az őstermelőket, akik szintén csak a bevallásban érvényesíthetik a kedvezményt, akkor februárig mindössze egymillió ember lehet érintett a visszatérítésben, majd május után az érintettek kör meg fog duplázódni – becsülte. Szerinte azzal, hogy kibővítették a jogosultak körét, meglehet, hogy az adóvisszatérítés nem 600, hanem inkább 800 milliárd forintba fog kerülni a büdzsének, az összeg a nagy része azonban csak májusban realizálódhat.

Az optimalizációs “manőver” alapja, hogy az adózók saját maguk döntik el, hogyan osztják meg egymás közt a családi adóalap-kedvezményt az élettárssal, házastárssal, ebbe nincs beleszólása az adóhatóságnak, továbbá nem köti őket az év közben tett nyilatkozatuk, tehát az 2022 májusáig módosítható.