Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Sokan nem hisznek a szakembereknek, kamunak gondolják a koronavírusról szóló híreketMTI/Balogh Zoltán

A biztonságpolitikai szakértő szerint a szkeptikusoknak egyes meggondolatlan politikusok felelőtlen kijelentései is alapot adhatnak. A szociológus úgy véli: már érezhető a magyarokon a karanténfáradtság.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint már csaknem 3700-an kigyógyultak a koronavírus fertőzésből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegség minden nehézségét a hátuk mögött hagyták, ugyanis súlyos lefolyás esetén komoly szövődmények is kialakulhatnak. Pusztai Erzsébet az ATV Híradójának arról beszélt amerikai adatok alapján, hogy a fiataloknál komolyabb agyi tüneteket is találtak a gyógyulás után. A virológus szerint ez azt is jelenti, hogy a vírus nem olyan jellegű, mint azt eddig gondolták, hanem valószínűleg véralvadási problémákkal is járhat.

Sik Endre szerint a magyarok többsége fegyelmezetten betartja a járványügyi szabályokat, bár már érezhető a társadalmon az úgynevezett karanténfáradtság, ami miatt kicsit lazult ez a fegyelem.
A szociológus úgy véli, akkor lehet kijelenteni, hogy vége van ennek a járványnak, ha lesz ellene vakcina, illetve gyógyszer a fertőzöttek kezelésére. Hozzátette: az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni a jelenséggel.

Vannak azonban olyanok, akik úgy gondolják, valójában a jelenlegi járványhelyzet is csak kitaláció, és ennek hangot is adnak különböző felületeken. Tarjányi Péter szerint a legnagyobb probléma, hogy több olyan állami vezető is van, akik kijelentéseikkel ráerősítenek ezekre az összeesküvéselméletekre.

„Van hivatkozási alapja ezeknek a fakenews gyártóknak, és amikor egy egyszerű ember megnézi ezt, egy picit utána keres, azt tapasztalja, hogy mondjuk maga a brazil elnök vagy az Egyesült Államok elnöke hasonlóképpen kevésbé vette komolyan ezt a dolgot, és rá hivatkoznak, innentől kezdve ez a torz információ azonnal megerősítést nyer, és sajnos ez terjed, mint a bolondgomba” – fogalmazott Híradónknak a biztonságpolitikai szakértő.

A szakember szerint az európai és a magyar járványügyi hatóságok is felkészültek ezeknek az eseteknek a kezelésére, és gyorsan el tudják ezeket a hamis híreket tüntetni vagy adott esetben felkutatni azok terjesztőit.

atv.hu