Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Rossz hírt közöltek: sokáig drága maradhat az egyik alapvető élelmiszer


Sok termékhez hasonlóan a drágulás az egyik alapvető élelmiszerünket sem kíméli. Már akadnak olyan üzletek, ahol közel ezer forintot kérnek egy doboz tojásért, amely 10 darabot tartalmaz. A szakértők egyhamar nem is számítanak árcsökkenésre.

Fotó: Facebook

A hazai tojástermelés öt százalékát adó lajosmizsei Mizsetáp Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kollár Csaba mintegy három évtizede foglalkozik tojástermeléssel, és korábban még nem látott olyat, hogy a duplájára vagy akár a három-négyszeresére emelkedjenek a termelési költségek, a tojótyúkok és a szükséges takarmány ára. Szerinte példa nélküli az is, hogy az árak több mint egy éven keresztül magas szinten tartózkodjanak.

„A csomagolóanyag-ipari alapanyagok és főként az energia árának az emelkedése csak az idén már megduplázta a tojás csomagolásához szükséges anyagok árát” – jelezte a szakértő, aki hozzátette: most nehéz helyzetben vannak azok az állattartók, akik nem halmozták fel a készleteiket.

baon.hu-nak nyilatkozó Kollár Csaba hangsúlyozta, a vásárolt anyagok, szolgáltatások, valamint a végtermékek ára korábban is kiszámíthatatlanul hullámzó volt. A múltban előfordultak jobb és kevésbé jó évek, a mostani azonban rendkívüli – mondta, utalva arra, hogy mindezek aggodalomra adhatnak okot az ágazat jövedelmezősége szempontjából, és elkerülhetetlenné teszik az árak további emelését.

A CÉGVEZETŐ NEM ZÁRTA KI, HOGY EGY DOBOZ TOJÁS ÁRA AKÁR TARTÓSAN IS EZER FORINT KÖRÜL ALAKULHAT.

Kitért arra is, hogy a kiskereskedelemben 30–60 százalékos árrés jellemző. „Ha a drasztikusan megugró árak mellett például a felére csökkentenék a haszonkulcsot, akkor a kereskedelmi jövedelmezőség romlása nélkül a vásárlók jóval olcsóbban juthatnának a tojáshoz” – fűzte hozzá Kollár Csaba.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük