Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Sok millió magyart fenyeget a lakhatási válság: szinte lehetetlenség saját lakáshoz jutni


A legtöbb európai kormány, köztük a magyar is az adópolitikán keresztül támogatja a vagyonosok ingatlanbefektetéseit. Magyarországon volt olyan év, amikor minden második lakást befektetésnek vettek, ami hozzájárult az árak elszállásához. Akik bérlők maradnak, azok viszont egyre nehezebb helyzetben vannak, és a magyar állam nemigen segít nekik – írja a Telex.hu.

„Európában lakhatási válság van, ez tagadhatatlan”

– jelentette ki Nicolas Schmit, az Investigate Europe kérdésére. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa ezzel valószínűleg nem lepett meg senkit, az elmúlt évtizedben a lakásárak és a lakbérek is rohamtempóban nőttek.

A lakások 2010 és 2021 között átlagosan közel 40 százalékkal lettek drágábbak az EU 27 tagországában, Magyarországon ennél sokkal nagyobb volt a drágulás, több mint 120 százalékos. Ennél csak Észtországban volt magasabb ez az adat 139 százalékkal.

A havi lakbérek 2010 és 2021 között 16 százalékkal nőttek az EU egészében, Magyarországon 46 százalékkal.

A megfizethetőségi válságról sok szó esik, az egyik fontos oka azonban kevésbé van reflektorfényben:

mégpedig az, hogy az európai kormányok pártállástól függetlenül évtizedek óta olyan adókörnyezetet teremtenek, ami a befektetőket az ingatlanpiac felé tereli.

Az Investigate Europe újságírói 13 európai országot vizsgáltak meg, és kivétel nélkül mindenhol találtak olyan adókönnyítéseket, amik ösztönzik az ingatlanbefektetéseket. Mivel az adópolitika nemzeti hatáskör, ezért az EU szerveinek nincs beleszólásuk a dologba.

További részleteket az Telex.hu cikkében olvashatnak.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük