Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg magyart érintő döntést hozott a GVH: Pénzt kaphat vissza, ha ennél a mobilszolgáltatónál van


1,31 milliárd forintos kompenzációt kell fizetnie a Yettelnek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. Ez nagyjából 180 ezer ügyfelet érint, a vállalat az érintetteket ügyfeleket a Yettel előzetesen email-ben vagy sms-ben fogja értesíteni.

Fotó: hwsw.hu

Mi történt?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2019 végén szabott ki jelentős bírságot a Telenor Magyarország Zrt.-re, amiért 2016 és 2017 között 0 Ft-osként vagy kedvezményesként hirdette egyes készülékeit, miközben azok árának egy részét beépítette az előfizetői díjba – írja a GVH. A cég bírósághoz fordult a döntéssel szemben, amely helyben hagyta a versenyhivatal által megállapított jogsértés tényét, azonban a bírság összegének indokolására kötelezte a versenyhatóságot.

Ki kaphat és mennyit?

Az új eljárásban a Yettel új indítvánnyal élt, amelyben a fogyasztók jóvátételét vállalta a jogerősen is megállapított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A cég a vállalásai alapján

7.500 forintos kompenzációt (számlajóváírást vagy feltöltőkártya-keretet) fizet minden jelenlegi ügyfelének (közel 180 ezer fogyasztónak),

aki az érintett időszakban, a Telenor Blue kampányok alatt, vagyis 2016. október 6. és 2017. október 22. között készülékkel egybekötött hűségidős előfizetői szerződést kötöttek.

A versenyhatóság – a kompenzációs csomagra tekintettel – az újraszámolás során 125 millió forintra mérsékelte az eredetileg 1,8 milliárdos összegű bírságot, egyúttal előírva a vállalások teljesítését, valamint azok könyvvizsgálóval történő auditáltatását. A GVH döntése a fogyasztóknál jelentkező közvetlen előnyök mellett tekintettel volt arra is, hogy a cég lemondott a további jogorvoslati lehetőségéről. A jóvátételi kötelezettségek teljesítését a Versenyhivatal a végrehajtásukra előírt határidő leteltét követően ellenőrzi majd.