Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Semmi nincs ingyen?! Pontosan kiszámolták, mennyibe kerül majd a magyaroknak az ingyen jogosítvány


Azt már korábban megírtuk, hogy a kormány pénzügyi támogatást nyújt a végzős középiskolásoknak, hogy ingyenesen szerezhessék meg jogosítványukat. Most pedig további részletek láttak napvilágot.

Az ingyenjogsi megvalósítására a pénzügyminiszternek idén egyszeri alkalommal 526.769.445 forintot kell biztosítania a Magyar Honvédség részére, amely az érintett diákok gyakorlati vezetői képzésében vesz részt – számolt be róla a 24.hu.

Számoltak egy kicsit

Jelenleg Magyarországon 380 ezer forint szükséges ahhoz, hogy valaki megszerezze a B kategóriás vezetői engedélyt, de az oktatók általában erősen ajánlani szoktak 8-10 plusz gyakorlati órát, amelynek darabja 10 ezer forint körül van, szóval nyugodtan számolhatunk 480 ezer forintot egy jogsira. Ha ezt az összeget elosztjuk az 526.762.455-tel, akkor megkapjuk, hogy 1097 végzős középiskolás kaphat idén állami támogatással jogsit, szóval nem mindenki. Tudjátok, hány érettségiző diák volt itthon 2024-ben? 112 700!

De vegyük úgy, hogy nem mindenki szeretne jogsit, szóval ha csak 80 ezer diák dönt a vezetői engedély megszerzése mellett a jövőben, akkor az államnak durván 38,4 milliárd forintnyi támogatást kellene nyújtania.

Mivel egyelőre csak a kiválasztott iskolák (azt még nem tudni, melyek ezek a sulik) tanulói részesülnek ingyenjogsiban, simán lehet, hogy csak honvédségi, rendészeti középiskolák kerülnek a kalapba. Legalábbis egyelőre, de ez csak feltételezés.

Az intézkedés 2024. szeptember 1-jétől lép életbe, és célja, hogy a végzős középiskolások térítésmentesen megszerezhessék a „B” kategóriás vezetői engedélyt, beleértve a KRESZ- és egészségügyi oktatást is.

De itt még nincs vége: Varga Mihály pénzügyminiszternek a 2025-ös költségvetés tervezése során 831.751.580.- forintot kell elkülönítenie a pilotprogramra.

A gyakorlati képzést a Magyar Honvédség biztosítja, amely ősszel kezdi meg a jogosítványszerzéshez szükséges tanfolyamokat az együttműködési megállapodás alapján kiválasztott intézményekkel. Ennek érdekében szakoktatói képzéseket szerveznek, amelyeken azok a katonák vehetnek részt, akik betöltötték a 23. életévüket, rendelkeznek érettségivel, legalább két éve van érvényes „B” kategóriás vezetői engedélyük, valamint megfelelnek az egészségügyi alkalmassági vizsgán.

Forrás: 24.hu
Kép(ek) forrása: MTI fotóbank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!