Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Saját munkavédelmi cipőre gyűjtenek a magyar mentősöknek, hogy megkönnyítsék a szolgálatteljesítésesüket


Civilek próbálnak összeszedni annyi pénzt, hogy minden siófoki vonuló mentősnek jusson legalább egy pár munkavédelmi cipő – számolt be róla a Magyar Narancs.  „A Siófoki Mentők most a ti segítségeteket kérik!! Céljuk, hogy minden szolgálatot teljesítő mentő lábára jusson egy új munkavédelmi cipő! Tehát az álmuk 37 pár cipő, amiben szolgálatteljesítés közben kényelmesen tudnak mozogni” – írta a Siófoki Mentő Alapítvány a Facebook-oldalán februárban. Mint a lap megtudta, a gyűjtésre azért volt szükség, mert egy balesethez vonuló csapat egyik tagja belelépett a kiömlött benzinbe, ami tönkretette a cipője talpát. A siófoki mentősöknek 37 pár strapabíró cipőre van szüksége, ezek összértéke 1.2 millió forint, vagyis egy pár 32 400 forint.

A mentődolgozók ruházata munkaruhának minősül, ellátásukról részletes belső szabályzat rendelkezik. Kiemelten fontos szempontként kezeljük bajtársaink munkavégzés közbeni komfortját, ezért a tervezés során (anyag, szabás, varrás, zsebek lehelyezése stb.) igényeiket, véleményüket hangsúlyosan figyelembe vesszük. A munkaruhára vonatkozó műszaki specifikáció a mentőmunka különleges jellegzetességeit is figyelembe veszi, hiszen egy fűtött lakásban végzett betegellátást akár egy utcai újraélesztés is követhet. A gyakorlati szükségletekhez való igazodás példája a ma már a munkaruha részét képező térdvédő protector rendszeresítése, ami egy elhúzódó újraélesztésnél a beteg mellett térdelve komoly segítséget jelent. Munkaruháink magas minőségűek, arculatuk illeszkedik a mentés egyéb arculati elemeihez. A magyarországi szervezett életmentés kezdetétől, illetve az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta problémát jelentett a szennyeződött ruhadarabok otthoni tisztítása, mára azonban valamennyi mentőállomáson megteremtődtek a gépi mosás feltételei, amit költségvetési lehetőségeink között tisztítószer-vásárlási hozzájárulással is támogatunk.” – közölte a lappal Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) kommunikációs és PR-vezetője.

AZ OMSZ válasza szerint a mentőápolók 2 rövid ujjú és 1 hosszú ujjú pólót kapnak két évre, 3 nadrágot, egy pár térdvédőt, egy pár levehető zsebet, egy derékövet kapnak három évre. Négy évre egy vékony dzsekit, hat évre pedig egy kabátot. Amennyiben az egyik munkaruha kihordási idő alatt szolgálatteljesítés közben tönkremegy, cserélik. Közölték továbbá, hogy az OMSZ a saját költségvetési forrásaiból kigazdálkodva nettó 7000 forint összeget utal cipővásárlás támogatására, valamint nettó 6000 forintot tisztítószer-vásárlásra.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük