Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rusvai Miklós: Magyarországon nincs olyan, aki ne esett volna át a koronavíruson


A virológus szerint a covid valószínűleg két hullámban jelentkezik majd egy éven belül, az első ilyenkor nyár végén-ősz kezdetén. Mint mondta, a járványhullám már jelenleg is zajlik, hiszen öt hete folyamatosan emelkednek a számok.

Fotó: Markovics Gábor Ripost

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi adatai szerint nő a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben. Eddig emelkedést figyeltek meg a Budapest Dél-Pesti szennyvíztisztító-telep ellátási területén, valamint Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen. A vírus új változatának terjedéséről és ennek veszélyeiről Rusvai Miklós virológus beszélt az ATV Start című műsorában.

A virológus úgy fogalmazott, az immunrendszernek időnként kell a frissítés, az új és új típusú vakcinák pedig tulajdonképpen olyanok, mintha valakit fénykép alapján fel akarnánk ismerni: a régi fénykép alapján is felismerjük, az immunrendszer a korábbi vakcinák alapján is tud védekezni, de ,,tökéletesebb a védekezés, ha felfrissítjük az immunmemóriát”.

,,Az előző két év tapasztalata alapján leszűrhetjük azt a következtetést, hogy a covid valószínűleg két hullámban jelentkezik majd egy éven belül, az első ilyenkor nyár végén-ősz kezdetén”

– fogalmazott Rusvai, hozzátéve, hogy most is az óvódások és iskolások, illetve a szüleik között van a legtöbb fertőzött. A második hullám érkezése pedig január-február fordulójára várható.

 Jelenleg is zajlik a járványhullám

A virológus úgy véli, a járványhullám már jelenleg is zajlik, hiszen öt hete folyamatosan emelkednek a számok. ,,De szerencsére nem súlyosak a tünetek, a betegek enyhe légzőszervi, náthás tüneteket produkálnak” – szögezte le, hozzátéve: az immunizálás erőltetése ebből a szempontból nem indokolt, ezért kell csak a veszélyeztetett csoportokat oltani.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy az új típusú covid is kimutatható a régi tesztekkel, a közhiedelemmel ellentétben, de csak azt tudják megállapítani, hogy covid vagy nem covid.

A virológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar lakosság körében is mindenki immunis, mert mindenki átesett a fertőzésen, tehát az is, aki oltatta magát meg az is, aki nem. ,,Olyan nincs Magyarországon, aki nem kapta el a fertőzést” – vélekedett.

A veszélyeztetett csoportoknak kell az oltás

Arra a kérdésre, hogy a tesztek miért mutatnak különböző ellenanyag-mennyiséget eltérő emberek esetében, a virológus úgy felelt, hogy azért, mert eltérő az immunrendszerünk védekezőképessége. ,,Ez ugyanolyan, mint hogy a látás is eltérő, az izomerő is eltérő, tehát valamennyi fiziológiai reakció eltérő emberenként” – magyarázta. Még a vakcinázás után is nagyon eltérő immunszintek vannak – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy annak kell-e emlékeztető oltás, aki az elmúlt egy évben nem volt fertőzött és nem kapott vakcinát sem, Rusvai Miklós úgy felelt: csak ha a veszélyeztetett csoportba tartozik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük