Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rusvai Miklós: Magyarországon is jelen lehet az új koronavírus-mutáns


Hazánkat sem kerülheti el az Egyesült Államokban taroló új koronavírus-mutáns, de a mostani tridémia könnyebben átvészelhető, mint az előző évek több fertőzéshulláma

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

„Nem az a kérdés, eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla” – jelentette ki Rusvai Miklós virológus a blonline.media portálnak.

Az XBB1.5 vírusvariánst Nagy-Britanniában már december közepén kimutatták, sok kint élő magyar érkezett haza onnan az ünnepekre. Intenzív a légi forgalom az Egyesült Államokkal is, ahol a legjobban elterjedt ez a mutáció. Így a későbbiekben akár tömeges jelleggel is okozhat fertőzést, de kérdés, hogy mikor szerzünk róla tudomást, mert az országban ma nagyon kevés törzsvizsgálatot végeznek.

Az is ritka, hogy az omikron-variánst kimutatják; a koronavírusteszteken belül viszont nem vizsgálódnak a változatokra. A Nemzeti Népegészségügyi Központnál a légúti mintákból ki tudják mutatni a koronavírus variánsait, de a vizsgálatok eredményét nem hozzák nyilvánosságra.

A virológus szerint

az új mutáns nem okoz súlyosabb, más jellegű betegséget, mint a többi omikron-változat.

A variáns olyan változást okoz a tüskefehérjén, ami ellen talán kevésbé védenek a vakcinák. Rusvai Miklós kifejtette: idén januárban már légzőszervi járványhullámról beszélhetünk. A koronavírus, az influenzavírus és az RSV három vírus és alváltozatai nagyrészt hasonló tünetekkel járnak, és csak teszteléssel lehet őket megkülönböztetni. De úgy tapasztalja, jelenleg összességében kevesebb légzőszervi megbetegedés fordul elő, mint tavaly ugyanilyenkor.

A virológus nem tartja valószínűnek, hogy az egészségügyi ellátórendszert nagyon megterhelné a tridémia. „A halálesetek száma sem fog nőni, mert a most fertőző vírusvariánsok nem okoznak annyira súlyos tüneteket és szövődményeket, mint amilyen a koronavírus korai variánsaié volt. Emellett a népesség átoltottsága is jelentős” – mondta.

Mindezek ellenére fontosnak tartja a három vírus elleni közös védekezést. Továbbra is híve a maszkviselésnek – különösen a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóhelyeken, a közintézményekben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük