Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Rossz hírt kaptak a kisvállalkozók – Jövő januárban szűnhet meg a KATA, de ha marad, sokkal többet kell fizetni majd havonta


Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jövő év elejétől látná értelmét lecserélni a katás adónemet.

Parragh a Világgazdaságnak azt mondta, még korai lenne eldönteni, hogy melyik megoldást volna a megfelelő, mert mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek – foglalta össze a Telex.

„A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár”

– mondta Parragh, aki szerint szem előtt kell tartani, hogy meg kell maradnia a kedvezményes adózásnak az önfoglalkoztatók és az alacsony egzisztenciájú vállalkozások számára, de közben a kiskapukat be kell zárni, mert azokat sokat visszaélésekre használják fel.

Az MKIK elnöke úgy gondolja, ez a 430 ezer katás adózó kb. 20-30 százalékát is érintheti. A probléma a rejtett foglalkozásban van, állítólag megesett olyan is, hogy egy nemzetközi cég magyarországi vezetője a fizetésének egy részét katásként vette fel.

cikk szerint a tételes havi adó mértéke sem az igazi Parragh szerint, és itt kitért arra, hogy pl. nem tud teljesülni vele a „nők 40” kedvezményes nyugdíjazáshoz szükséges jogosultság sem, katázva ugyanis két évet kell ledolgozni egy teljes évnyi nyugdíj időhöz, ha valaki az 50 ezer forintos havi adót fizeti főállású katásként. Az adószintről Parragh azt mondta, hogy az 2013 óta változatlan, az inflációt sem követte le, ezért az MKIK szerint a katát érdemes lenne valamiféle sarokponthoz kötni. Szerinte a magyar közgondolkodásban kevésbé van jelen az öngondoskodás, ezért a felelősséget vállalni kell döntéshozói szinten az adóemelésért, akkor is, ha az nem fog tetszeni.

Ha maradna a kata, emelkedhetne az éves bevételi plafon szintje 6 millió forinttal évi 18 millió forintra, közben pedig csökkenhetne az egy megrendelőhöz leadható számlázási maximum összege, vetette fel a lehetőségeket Parragh.

Forrás: Telex.hu