Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rossz hírt kaptak a fával fűtő családok: nagyot drágultak a hazai tűzifaárak


Az utóbbi időszakban az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, és a hazai tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben.

SZAJKI BÁLINT / 24.HU

A tavalyi évhez képest mérsékeltebb az érdeklődés a tűzifa iránt, de 2022-ben a lakossági rezsicsökkentés átalakítása miatt meglódult a lakossági kereslet, viszont ebben az időszakban a tavalyelőtti, és azt megelőző évekhez hasonlítva nagyságrendileg a szokásos szinten mozog a fakereslet – mondta a Pénzcentrumnak Sulyok Csaba, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Arra számítanak, hogy amint az időjárás is ősziesre fordul, ismét beindul a faértékesítés, ahogy az megszokott. A jelenlegi információk alapján

minden vásárlót ki fognak tudni szolgálni, fahiányra egyáltalán nem kell számítani.

A lágylombos tűzifa (például a nyárfa), illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint a vállalat kirendeltségeinél.

„Az utóbbi időszakban az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni: ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben” – magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területén évente mintegy 268 ezer köbméter faanyag keletkezik, melynek csak kevesebb mint 70 százalékát, mintegy 180-190 ezer köbmétert hasznosítanak. A lágy lombos tűzifaalapanyag ára 2023 őszén nettó 18 ezer forint környékén alakul, a keménylombos tűzifaalapanyag átlagára pedig nettó 30 ezer forint. A „konyhakész” tűzifa ára ennél magasabb a feldolgozási és szállítási költségek miatt.

Az Agrárminisztérium a portál kérdésére, hogy idén is lesz-e hatósági áras tüzelő, azt közölte, „a kormány továbbra is biztosítja a rezsicsökkentett árakat a magyar családoknak. Amennyiben a tűzifaprogram ismételt meghirdetéséről születik kormánydöntés, tájékoztatni fogjuk a lakosságot.”

A tavalyi hatósági árak bevezetése óta sokkal drasztikusabb irányba mozdult a helyzet a tüzelőpiacon: a KSH adatai szerint tavaly augusztushoz képest ugyanis egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább. Ennél is jobban megugrott a fabrikett ára, ami 2022 augusztusához képest több mint 70 százalékkal kerül többe.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük