
Az elmúlt két évben látott meredek áremelkedés mögött számos tényező húzódik meg:
- Egyrészt a globális ellátási láncok zavarai és a szállítási költségek növekedése jelentős hatással vannak az alapanyagok árára.
- Emellett azonban az energiaárak emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy drágább legyen előállítani és szállítani ezeket a termékeket.
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem minden országban volt egyforma az áremelkedés az Eurostat adati szerint. Észtországban 17,4, Horvátországban 15,5, Ausztriában pedig 12,6 százalékos volt az áremelkedés a kakaó és a csokoládépor esetében 2023 májusához képest. Ezzel szemben Szlovákia és Ciprus kivételt képeznek: ebben a két országban ugyanis csökkentek az árak.
BÁR AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN MÁR SZÁMOTTEVŐEN LASSULT AZ ÁREMELKEDÉS ÜTEME, AZ AZONBAN MÉG MINDIG KÉRDÉSES, HOGY MIKOR STABILIZÁLÓDHATNAK VÉGLEGESEN AZ ÁRAK.
A kakaó ára márciusban ért el új történelmi csúcsot, akkor egészen 12 218 dollárig emelkedett a tonnánkénti jegyzés, azóta azonban már több hullámban is láthattunk korrekció. A jelenlegi 7803 dolláros tonnánkénti ár pedig több mint 36 százalékos mérséklődést jelent az említett márciusi történelmi értékhez képest.