Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rossz hír a fogyasztóknak: ezek a gyümölcsök megfizethetetlenek lesznek az év végére


Korábban fillérekért adták, ezen a télen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha citrusféléket szeretnénk fogyasztani – írja az Agrarszektor.hu.

Itt a citrusok szezonja, a szélsőséges időjárás miatt viszont csak kevésbé érett és drága gyümölcsöket vehetünk. Az Európában egyre több a spanyol gyümölcs, ami felváltja a dél-afrikai importot.

A szezon közepén sem várható csökkenés

Fokozatosan kiszorul a kínálatban a dél-afrikai narancs, mandarin és citrom, amiket elsősorban a Spanyolországban termesztett gyümölcsökkel próbálnak helyettesíteni. Örömre azonban semmi okunk, ugyanis a szezon kezdetekor még mindig magasak az árak, amik a téli időszakra sem csökkennek jelentősen.

Spanyolország a kontinens legnagyobb citrustermesztő országa. Az itt megtermelt gyümölcsök október közepén jelennek meg a boltokban, a szezonjuk pedig március végéig tart. Idén viszont szélsőséges volt az időjárás, ami nem kímélet a termesztőket. Várhatóan mind a narancs, mind a mandarin, mind a citrom mennyisége elmarad az átlagostól, ami azért is érdekes, mert tavasszal még az átlagot meghaladó mennyiségre számítottak – írta meg az Economix.

Jégeső és vihar okozta problémák

A déli országban idén a viharok mellett a jégeső okozta a legnagyobb károkat. A gyümölcsöket hatalmas jegek pusztították el, ami a téli árakra is hatással lesz. Az tehát szinte biztos, hogy a vártnál jóval kisebb lesz a választék, a magas fogyasztói árak a szezon közepén is kitartanak majd.

Ráadásul a szélsőséges időjárás a minőségre is komoly hatást gyakorolt, hiszen a nyári kánikula október elejéig tartott. Emiatt nem lesz ritka októberben és novemberben a zöldes és éretlen színű mandarin, aminek a mérete is elmarad majd a megszokottól. A termelők figyelmeztettek arra, hogy a zöld héjú gyümölcs nem éretlen, ez a hosszan elhúzódó nyárnak és kánikulának az eredménye.

A citrusfélék megszokott színe az érésük utolsó heteiben alakul ki, tehát pont a szeptemberi kánikula idején tette volna meg. A hatalmas napi hőingás azonban megakadályozta ezt, vagyis a héj nem lett narancssárga.

A minőség is kérdéses

Idén nemcsak a mennyiség okoz problémát, hanem a minőség is, ami jócskán elmarad a korábbi években megszokottól. A sokáig elhúzódó nyári kánikula és szárazság miatt a gyümölcsök az átlagosnál kisebbek és kevésbé lédúsak.

Az Ailimpo, a spanyol citrom és grapefruit szakmaközi szervezet becslése alapján a szeptemberi jégesők a citromültetvények nagyjából 32 százalékán okoztak jelentős kárt. Ennek következménye, hogy a nyári hónapban előre jelzett 1 millió tonna feletti mennyiség helyett bőven az alatti mennyiséget szüretelhettek le a gazdák.

Maradnak a magas árak

Ahogy azt már megszokhattuk, a citrusfélék ára a szezon közepére, a karácsonyi időszakra már jelentősen csökken. November végétől gyorsan esnek az árak, idén azonban erre nem igazán számíthatunk. Az árakra nemcsak az időjárás, hanem a jelentősen megemelkedő termelési költségek is hozzájárultak. Emellett növekedtek az üzemanyagárak, drágább lett a szállítás, kiesett a dél-afrikai import, kisebb lett a termésmennyiség, így alacsonyabb a kínálat. Ráadásul a kereslet a csökkenés helyett inkább jelentősen növekszik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük