Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rohamtempóban vagyonosodnak a magyar gazdagok, tovább nőttek a társadalmi különbségek


A KSH friss adatai szerint minden magyar család átlagosan közel 3,5 millió forinttal gyarapodott idén március végére az egy évvel korábbihoz képest.

Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Lovas Judit közgazdász, azénpénzem.hu szerkesztője úgy fogalmazott: “bődületes gyarapodást mutat ki a statisztika”.

A bruttó pénzügyi vagyon 100 ezer milliárd forint fölé nőtt. Ha pedig ezt elosztjuk a háztartások számával, kijön, hogy háztartásonként ez 25,5 millió forint, ami valójában 3,5 millió forinttal több, mint egy évvel ezelőtt.

Ez a pénz leginkább a felső tízezernél, illetve a felső 1 százaléknál van. Különböző tanulmányoknál tudjuk, hogy a vagyonnak körülbelül a 2/3-a a felső 10 százalék kezében van, és a felső 1 százalékban pedig a vagyon harmada van, magyarázta a szakember.

Vagyis a felső, gazdag réteg rettenetesen vagyonosodik, az adja a növekedést. Valójában a többieknek meg csökken a vagyonuk, tehát nyílik a társadalmi olló.

Lovas Judit kiemelte a babakötvényt is, melybe vannak akik 1000 milliárd forintot is be tudtak helyezni, ami most 20 százalék fölött kamatozik. A szakember megemlítette, hogy tud olyanról, hogy valaki egyedül egymilliárd forintot tett be a babakötvénybe. Az ebből jövő kamatot pedig gyakorlatilag “mi dobjuk össze”. – fogalmazott.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük