Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Roham indulhat a patikákban: hiány is kialakulhat ezekből a gyógyszerekből, jobb előre bespájzolni


Enyhe tél, melegebb tavasz, nem csoda, hogy a szunnyadozó természet is jóval hamarabb ébredt fel. A fák pollenjei legalább egy hónappal előbb és nagyobb mennyiségben kerültek a levegőbe – írja a Femcafe.hu.

Címlapkép: Getty Images

Az allergiaszezon kezdetén sokan szenvednek a pollenek és egyéb allergének okozta kellemetlen tünetektől, sőt, lehet egyre többen lesznek.

Ha az allergiás tünetek súlyosak, vagy már nagyon zavaróak, érdemes allergológushoz fordulni, aki segíthet az allergének azonosításában és személyre szabott kezelési terv kidolgozásában.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint a pollenszezon elérte a csúcsot. Pedig ilyenkor még nem szoktak előjönni a tünetek, de hamarabb kopogtatott a tavasz.

Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy a pollenterhelés várhatóan csak erősödni fog. A szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved – orvos által diagnosztizált – pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. Ugyebár sokan nem mennek el az allergiavizsgálatra.

Az antihisztaminok és szteroid orrspray-k segíthetnek a tünetek enyhítésében. Fontos, hogy időben elkezdjük őket használni, még a tünetek megjelenése előtt.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések szerint. Hiány is kialakulhat, ezért érdemes feltölteni a gyógyszeres fiókot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük