Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Riadót fújt a NASA, veszély fenyegeti a Földet


Katasztrófától tart az Amerikai Űrkutatási Hivatal, ezért egy különleges laboratórium építésébe kezdtek.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

Ugyan még nem érkeztek a Vörös bolygóról származó anyagok, de ez nem véletlen: a NASA attól tart, hogy ha nem megfelelően tárolják őket, bekövetkezik a katasztrófa.

A talajmintákban ugyanis olyan vírusok is lehetnek, amik potenciális veszélyt jelenthetnek a Földre nézve. A tervek szerint 2026-ban érkezhetnek az első minták, és már elkezdték előkészíteni egy szuperbiztos laboratórium felépítését is – írja a Napi.hu.

Az esetleges marsi járvány megelőzéséhez a NASA-nak egy különleges laboratóriumot kell építenie. Ennek meg kell felelnie a nemzetközi bolygóvédelmi irányelveknek, valamint a NASA saját szabványainak is. De vannak még olyan pontjai a terveknek, amiknek a kivitelezése egészen lehetetlen vállakozásnak tűnik, például: a mintát fogadó létesítménynek a Nemzeti Környezetvédelmi Politikai Törvény (National Environmental Policy Act) előírásainak is meg kell, hogy feleljen, amelyhez környezeti hatástanulmányt kellene készíteni, de ugye a Mars nincs a szomszédban.

Ezen kívül ott a 25. számú nemzetbiztonsági elnöki irányelv, ami a nagy környezeti hatásokkal járó tudományos és technológiai kísérletekről rendelkezik, és akkor még nem esett szó arról, hogy még milyen minisztériumok és hatóságok szólhatnak bele a földön kívüli minták kezelésébe.

A NASA kutatócsoportja szeretné a nyilvánosságot is bevonni az előkészületekbe: a csoport vezetője, Dr. Jack Rummel szerint az átláthatóság nemcsak a közvélemény támogatásának megszerzéséhez kulcsfontosságú, hanem ahhoz is, hogy a program megvalósítása biztonságos legyen.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük