Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rezsiválság: komoly változások lesznek a boltokban, erre számíthatunk vásárlóként


Az energiaárak drasztikus növekedését nemcsak a háztartások és a közintézmények érzik meg, hanem a boltok is.

(Photo by Oleg Nikishin/Getty Images)

Alacsonyabb eladótéri hőmérséklet, LED-világítás, lekapcsolt fényforrások, okos szellőztetés: csak néhány azok közül az intézkedések közül, amelyekkel a legnagyobb hazai áruházláncok készülnek a rezsiválságos időszakra – kezdi összefoglalóját a Pénzcentrum. Nézzük, ezekből mit fognak megérezni a vásárlók.

A Tesco amennyire csak tudja, igyekszik csökkenteni energiafogyasztását – a fűtési időszakban például csökkentik majd az eladótér hőmérsékletét, szükség szerint lecserélik a hűtők ajtajait a jobb zárhatóság érdekében, a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig lekapcsolják. Takarékoskodnak majd a világítással is, ám azt ígérik, mindez nem befolyásolja majd a vásárlás élményét, és dolgozóik komfortérzetét is fenntartják. Hozzátették ugyanakkor, hogy az energiaárak folyamatos emelkedése az ellátási lánc egészében hozzájárul a termékek árának emelkedéséhez.

A Lidl diszkontlánc arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy folyamatosan újabb és újabb intézkedéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsék energiafelhasználásukat. De már így is komoly megtakarítást értek el azzal, hogy a logisztikai központok, az áruházak és a hűtőbútorok világítását is LED-re cserélték. De minden áruházban „intelligens épületfelügyeleti rendszert” is működtetnek – ez felel a lehető legenergiahatékonyabb szellőzés- és világításvezérlésért. „Szintén az energiacsökkentés érdekében a bolti mélyhűtők leolvasztását folyamatosan ütemezzük, a boltok raktáraiban a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig minden esetben lekapcsoljuk” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy az energiapazarlás megelőzése érdekében folyamatosan monitorozzák a fogyasztást.

Az Auchan annyit árult el, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjaként ők is aktívan részt vettek az energiatakarékossági ajánlás kialakításában, ezt pedig lehetőségeikhez mérten igyekeznek is követni. „Idén több üzletünk esetében is folyadékhűtő-cserét végeztünk, néhány telephelyünknél pedig a kazán-hőközpont modernizációja valósult meg. Ezenfelül tetőszerkezet-cserék zajlottak, valamint a technológiai hűtést modernizáltuk. Ez azt jelenti, hogy hűtőbútorcsere során zárt eladótéri bútorokra tértünk át, amelyek 30 százalékos energiamegtakarítást eredményeznek” – közölték, hozzátéve, hogy már ők is áttértek LED-világításra. A közeljövőben napelem-rendszerek kiépítését, valamint új típusú hűtő-fűtő berendezések telepítését is tervezik.

A Spar szupermarketlánc földhőszivattyú alkalmazásával, az épületek hőszigetelésével, valamint a belső hőmérsékletet automatikusan szabályozó, intelligens épületüzemeltetési szoftverrel már eddig is próbált a lehető legtakarékosabb és legfenntarthatóbb módon működni. Sok üzletükben LED-del és hűtőajtók felszerelésével is hozzájárulnak a fogyasztás csökkentéséhez. Két helyszínen már napelemrendszert is kiépítettek a rezsiköltségek lefaragása érdekében, a további munkálatok pedig folyamatban vannak. Ügyelnek továbbá arra is, hogy a világítást és a légcserélő rendszereket éjszakára mindenhol lekapcsolják, kikapcsolják a nem szükséges gépeket, a fagylaltos hűtőket és mirelitkádakat pedig rendszeresen leolvasztják.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük