Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rezsicsökkentés módosítás: kétszer is drágulhat ősszel a lakossági gáz ára


Egy friss kormányzati közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa, mint ahogy az a kormany.hu július 21-i cikkében volt és Németh Szilárd rezsicsökkentési kormánybiztos is bejelentette aznap, hanem két részre oszlik ez a periódus az ár szempontjából. Ez azt jelenti, hogy kétszer is emelkedhet idén a gáz ára az átlagfogyasztás felett, így tehát ahogy megyünk bele a télbe, úgy lehet egyre fájdalmasabb a gázszámla az érintetteknek – írja a portfolio.hu

Fotó: Máthé Zoltán/vg.hu

A nagycsaládosok számára elérhető földgáz kedvezményről a minap jelent meg egy új kormányrendelet, ami  lényegében összevezeti a rezsicsökkentett gázmennyiség (1729 m3) és a nagycsaládos kedvezményes gázmennyiség szabályait (3 gyermek esetén plusz 600 m3, minden további gyermek esetén további 300 m3). A nagycsaládosoknak járó kedvezményt a jogosult 300 ezer családból eddig mindössze 26 ezren vették igénybe, ezért a minap figyelemfelhívó jelleggel külön közleményt is kiadott a lehetőség igénylésének szabályairól a Technológiai és Ipari Minisztérium. Ebben pedig azt is leírták, amit eddig nem hangsúlyoztak a rezsicsökkentés módosítása kapcsán, így tehát a kormany.hu közleményétől és a rezsibiztos aznapi bejelentésétől eltérően nem egységesen lesz 747 forint/köbméter az átlagfogyasztás feletti résznél a „lakossági piaci ár” augusztus és december között, hanem két részre oszlik.

A közlemény szerint

AUGUSZTUSBAN ÉS SZEPTEMBERBEN 732,4, MÍG OKTÓBERBEN, NOVEMBERBEN ÉS DECEMBERBEN 752,5 FT LESZ A LAKOSSÁG SZÁMÁRA A FÖLDGÁZ PIACI ÁRA.

Ez tehát azt jelenti, hogy az éves szinten 1729 köbméternél többet fogyasztók esetén júliusról augusztusra lesz az első komoly áremelés (hiszen elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbméter helyett 732,4 forint lesz a gáz ára), majd ehhez képest egy további kismértékű áremelés is bekövetkezik 752,5 forintra szeptemberről októberre.

További részleteket itt olvashat.