Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Részlegbezárások fenyegetnek a kórházakban: sok ápoló és szakdolgozó hagyja ott az egészségügyet


Sok ápoló és szakdolgozó hagyja ott az egészségügyi területet. Trafikosnak mennek vagy a szociális ágazatban keresnek munkát, csakhogy ne kényszerüljenek rosszul fizető szolgálati jogviszonyba.

Fotó: Freepik

Több budapesti kórházban komoly nehézséget, fennakadást okoz, hogy január 1-jétől megszüntették az úgynevezett bérnővérek alkalmazását – számolt be az újév első napjainak egyre kaotikusabb egészségügyi helyzetéről az RTL Híradó. Egyre több osztályon, részlegen már kritikus a nővérhiány. A helyzet nem egyik napról a másikra állt elő, novemberben lapunk is beszámolt a várható nehézségekről egy korábban elfogadott jogszabály alapján. – Megszűnnek a közreműködői szerződések, kivezetik ezt a foglalkoztatási formát, jellemzően csak az dolgozhat állami intézményben szakdolgozóként, akit az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény keretében alkalmaznak, vagy önkéntes segítő – mondta több mint egy hónapja Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az Economxnak.

Most az RTL Híradónak az egyik ilyen bérnővér azt mondta: – Rákényszerítettek, hogy szolgálati jogviszonyba menjek, márpedig én nem fogok. Én is el fogok menni trafikba vagy akárhova is. Mint kifejtette, a szolgálati jogviszonnyal az a legnagyobb problémája, hogy átvezényelhetnék más intézménybe, ráadásul eddigi pénzéhez képest akár 30-50 százalékkal kevesebbet keresne. Egy bérnővérek közvetítésével is foglalkozó cég jelezte, sokan inkább szociális intézményekbe mennek dolgozni, csak ne kelljen szolgálati jogviszonyt létesíteniük.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász nem köntörfalazott a következtetésekkel, s mint kifejtette, „csökkenteni kell a kapacitásokat, ágyakat kell szabadon hagyni, részlegeket kell bezárni”, ha nem jut elég egészségügyi szakdolgozó, és nem lehet műszakokat kiállítani. Egyes osztályok szakdolgozóinak akár egyharmada is ilyen jogviszonyban dolgozott.

– A budapesti Szent János Kórházban, a Dél-Pesti Centrumkórházban és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben is vannak olyan osztályok, amelyek már most kisebb kapacitással tudnak működni, mert a bérnővérek nélkül nincs elegendő szakdolgozójuk. Utóbbi intézmény főigazgatója, Andréka Péter arról beszélt az RTL-nek, hogy ő kifejezetten örül, hogy a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek már nem dolgozhatnak az állami egészségügyben. Szerinte ugyanis „nagyon sok problémát vetett fel a jelenlétük”, a szakdolgozóhiányt pedig – vélekedett – amúgy is nekik kell megoldaniuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük