A Michigani Egyetem új tanulmánya szerint 15,6 millió amerikai felnőtt szed rendszeresen olyan étrend-kiegészítőket, amelyek potenciálisan mérgezőek lehetnek és májkárosodást okozhatnak.
A hat kiegészítő a kurkuma, a zöld tea, az ashwagandha, a fürtös poloskavész, a garcinia cambogia és a vörös élesztőrizs.
„Nem tudtuk, hogy ilyen sokan szedik ezeket a táplálékkiegészítőket” – mondta Dr. Alisa Likhitsup, az orvostudomány klinikai adjunktusa és a kutatás vezető szerzője. A tanulmányból kiderült többek között az is, hogy ezek a kiegészítők leginkább az idősebb, képzett fehér nők körében népszerűek, akik az ízületi gyulladás, a fáradtság és a klimaxos tünetek enyhítésére szedik őket – írja a New York Post.
Közel 9700 felnőttet kérdeztek meg 2017 és 2020 között arról, hogy egy 30 napos időszak során mennyi étrend-kiegészítőt fogyasztanak. A megkérdezettek körében a kurkuma volt a legnépszerűbb, ezt követte a zöld tea, az ashwagandha és a fürtös poloskavész, majd a garcinia cambogia és a vörös élesztőrizs termékek. A garcinia cambogia felhasználók 70%-a azt mondja, hogy fogyás céljából szedi a kiegészítőt, míg a vörös élesztőrizs-termékeket a felhasználók 90%-a a szív egészségének javítása érdekében szedi.
Világszerte emberek milliói fogyasztanak naponta étrend-kiegészítőket az általános egészségi állapot javítása, az immunitás erősítése és kisebb betegségek kezelése érdekében. Az amerikai étrend-kiegészítők forgalma tavaly meghaladta a 150 milliárd dollárt, és több mint 80 ezer ilyen anyag – például multivitaminok, ásványi anyagok, D-vitamin, omega-3 zsírsav és kalcium termékek – kapható a kiskereskedelmi üzletekben és az online boltokban.
A kutatók megjegyezték, hogy a hepatotoxicitás, vagyis a gyógyszer okozta májkárosodás egyre gyakoribb, és a legfrissebb adatok szerint a kiegészítők az esetek 20%-át teszik ki. Két évtizeddel ezelőtt még csak 7%-ban voltak felelősek. A tanulmány szerzői szerint a leggyakrabban érintett botanikai termékek közé tartozik a kurkuma, a kratom, a zöld tea kivonat és a garcinia cambogia, amelyek „potenciálisan súlyos, sőt halálos májkárosodáshoz” vezethetnek.
A tanulmány szerint a táplálékkiegészítők nagy részénél jól meghatározott összetevők szerepelnek a címkén. A becslések szerint azonban 5-12% összetett növényi összetevőkből áll. A májtoxicitás által ösztönzött kémiai elemzések gyakori eltéréseket mutatnak a termékcímkék és a kimutatott összetevők között.
„Egy korábbi tanulmányunkban azt találtuk, hogy néhány ilyen termék címkézése nagymértékben téves” – magyarázta Dr. Robert Fontana, a Michigan Medicine hepatológusa, orvosprofesszor és a tanulmány vezető szerzője. „Analitikai kémiai vizsgálatokat végeztünk, és körülbelül 50%-os eltérést találtunk a címkén feltüntetett összetevők és a tényleges tartalom között, ami elég riasztó. Ha megveszel egy étrend-kiegészítőt, és azt írja, hogy tartalmaz egy bizonyos összetevőt, alapvetően pénzfeldobás, hogy ez igaz-e vagy sem” – tette hozzá.
A kutatók szerint a gyakori téves címkézés, a kormányzati szabályozás hiánya és a táplálékkiegészítők használatára vonatkozó elégtelen orvosi vizsgálat miatt ezek a termékek nagy aggodalomra adnak okot. Azt remélik, hogy az orvosok megkérdezik a betegeket, hogy szednek-e étrend-kiegészítőket, és mérlegelik azok hatásait.
„Nem akarunk riadalmat kelteni” – mondta Fontana. „Csak arra próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy a vény nélkül kapható étrend-kiegészítők, amelyeket az emberek szednek és vásárolnak, nem lettek tesztelve, és nem is feltétlenül bizonyítottan biztonságosak.”
A naphire.hu korábban arról is írt, hogy kiderült, hogy bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból nem szabad túl sokat beszedni, ugyanis a következmények sokkal súlyosabbak lesznek, mint egy szimpla gyomorrontás.