Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg tisztítószert szűrt ki a magyar hatóság: az ablaktisztítók harmada bukott meg az ellenőrzésen


Hatvanöt ellenőrzött tisztítószer közül tíznél tárt fel, főként az összetétellel és a jelöléssel kapcsolatos hiányosságokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A legsötétebb képet az ablaktisztító folyadékok mutatták, a folttisztítók viszont makulátlannak bizonyultak.

Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma a minden háztartásban megtalálható tisztítószerek közül az ablaktisztítókat, mosogatószereket, mosószereket, folttisztítókat és lefolyótisztítókat vizsgálta. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükből kiderül, az ellenőrzött kilenc ablaktisztító folyadékból három nem felelt meg. Egynek az etilalkohol, másik kettőnek az izopropil-alkohol tartalma volt alacsonyabb az adatlapon jelzett értéknél.

Az alkoholtartalmat a termék címkéjén nem kell feltüntetni, az csak a biztonsági adatlapon szerepel, amelyet több gyártó a honlapján is közzétesz. Az ablaktisztítók egyike nem tartalmazott alkoholt, a többi alkoholtartalma 1,9 és 9,2 százalék között mozgott. A vizsgálati eredmények a biztonsági adatlapon rögzített értéktől való eltérés miatt felvetik a kémiai biztonsággal és veszélyesanyag-tartalommal kapcsolatos jogsértés lehetőségét, ezért azokat átadták a népegészségügyi hatóságnak – állította a minisztérium.

A szakemberek a mosó- és mosogatószereknél a mosóhatásért felelős fő összetevőket, az anionos felületaktívanyag-tartalmat ellenőrizték. A huszonhét mosószerből mindössze egyben volt kevesebb a hatóanyag a termék címkéjén feltüntetettnél. Három mosószerrel kapcsolatban megtévesztő jelölés miatt indult fogyasztóvédelmi hatósági eljárás. A vizsgált nyolc mosogatószerből kettő adott okot a kifogásolásra. Az egyik címkéjén félrefordították az eredeti szöveget, anionos anyag helyett magyarul nemionos anyag szerepelt rajta.

Mosásnál folttisztítók használatára is szükség lehet. Nyolc termék összetételét vizsgálta az ITM laboratóriuma, a feltüntetett hatóanyag-tartalom szempontjából mindegyik megfelelt. A laborban ellenőrzött tizenegy WC-tisztító és két lefolyótisztító sav- és lúgösszetevőjének mérése szerint csupán egyetlen tisztítószer fertőtlenítő, fehérítő hatóanyagának tartalma nem érte el a címkén megadott értéket.