Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg családot érintő változás jön a családi pótléknál és az adókedvezménynél


Nagyon fontos változás jön több tízezer család számára. Ha érettségizett most a gyermek, akkor nincs több családi pótlék és családi adókedvezmény sem.

Nem jogosult családi pótlékra és családi adókedvezményre se, akinek gyermeke idén fejezi be a középiskolát. Ráadásul aki a jogosultság megszűnését nem jelzi a munkáltatójánál sem, azt még 12 százalékos különbözeti bírsággal is sújthatják – erről nyilatkozott egy adószakértő a Napi.hu-nak.

Fontos tudni, hogy a Magyar Államkincstár a most érettségiző gyermek után júliusban már nem fog családi pótlékot utalni. A szülőknek a családi pótlékot

csak a tanév végéig, vagyis június végéig folyósítják.

Idén az Oktatási Hivatal adatai szerint 74 ezer végzős középiskolás érettségizett nem előrehozottan. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a családi pótlék átlagos összege:

  • 2022-ben: 23 769 forint;
  • 2021-ben: 23 753 forint;
  • 2020-ban: 23 676 forint;
  • 2015-ben: 23 902 forint volt.

Az RSM adószakértője szerint a most érettségiző gyermekek szülei 2023. júniusában jogosultak utoljára családi adókedvezményre. A szakértők kiemelték: ha valaki nem mondja le a családi kedvezményt, akkor jogosulatlanul veszi azt igénybe, így az év során adóhiánya keletkezik, amit az éves adóbevallás során rendezni kell. A kedvezmény jogalap nélküli igénybevételének összegére ezen felül még még 12 százalék különbözeti bírságot is megállapítanak, amit meg kell majd fizetni az éves személyi jövedelemadó bevallásban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük