Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg magyar tb-je szűnik meg hamarosan, jobb lesz erre figyelni


Atanév végével a frissen érettségizett diákok biztosítási jogviszonya is megszűnik, hacsak nem helyezkednek el vagy tanulnak tovább. Ha pedig nem szeretnének orvosi ellátás nélkül maradni, akkor tb-t kell fizetniük.
Magyarországon az orvosi ellátások igénybevételéhez egészségügyi szolgáltatási járulékot, köznyelven tb-t kell fizetni. Ameddig az embernek van munkaviszonya, addig a munkahely fizeti meg ezt a költséget, és a diákoknak sem kell erről gondoskodniuk tanulmányaik ideje alatt. Ha viszont valaki kikerül a munkaerőpiacról vagy az iskolarendszerből, akkor magának kell gondoskodnia a járulék befizetéséről – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.Tudnod kell róla, ha megszűnik a tb-jogviszonyod
Idén több mint 100 ezren érettségiztek, de nem minden diák tanul tovább vagy áll be rögtön dolgozni. Ők azok, akik ebben az esetben hirtelen egészségbiztosítás nélkül maradhatnak, hiszen eddig nem kellett fizetniük ahhoz, hogy szükség esetén orvosi ellátásban részesülhessenek. Most viszont, ha el akarják kerülni, hogy megszűnjön a tb-jogviszonyuk, nekik maguknak kell befizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amelynek összege január elsejétől havonta 11 300 forint.A szabályok alapján azoknak van élő biztosítása, akik:

  • bejelentetten dolgoznak valahol,
  • munkanélküliek, de hivatalos álláskeresői státuszban vannak,
  • egyéni vagy társas vállalkozók, illetve kisadózók,
  • egyházi személyek,
  • mezőgazdasági őstermelők,
  • hallgatói jogviszony, szociális ellátás, nyugellátás vagy kiskorúság miatt ingyenesen jogosultak egészségügyi ellátásra.

Az utolsó egy igen nagy kategória, amelybe beletartoznak mindazok, akik gyes-t, csed-et, gyed-et vagy örökbefogadói díjat kapnak, gyod-ra vagy gyet-re jogosultak, megváltozott munkaképességűek és ezért fogyatékossági, rokkantsági, járadékban vagy baleseti táppénzben részesülnek, továbbá a bentlakásos szociális intézményben élők, az utógondozásban részesülő 18-24 évesek, a felsőoktatásban vagy köznevelési intézményekben tanulók, a szociálisan rászorulók és a hajléktalanok.

Azoknak a diákoknak, akik a 2023-2024-es tanévben fejezték be tanulmányaikat, még október 31-ig érvényes a diákigazolványuk, ezt követően 45 nap után kötelesek maguknak fizetni a tb-járulékot, ha nem kezdenek el dolgozni vagy ismét tanulni.

A járulékfizetési kötelezettségről automatikusan tájékoztatást küld a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), miután az iskola tájékoztatja őket a jogosultság megszűnéséről. Ha ez valamiért elmarad, akkor a tb-fizetéséhez be kell jelentkezni, vagyis ki kell tölteni a 24T1011U jelű adatlapot, amely beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain vagy letölthető a honlapjukról. Így fizetheted ki a tb-járulékotA járulékot bankkártyával, elektronikus átutalással vagy sárga csekken is be lehet fizetni, de a csekkes megoldást külön igényelni kell. A 11 300 forintos összeget minden hónap 12-ig kell eljuttatni a NAV számlájára. Ha ez nem érkezik be időben, akkor késedelmi pótlékot számolhatnak fel. Amennyiben nem teszünk eleget a kötelezettségünknek, akkor a hátralék folyamatosan növekszik.A szabály szerint, ha az így összegyűlt összeg meghaladja a tb hatszorosát, vagyis a 67 800 forintot, akkor a TAJ-számot érvénytelenítik, és nem vehető igénybe térítésmentesen semmiféle egészségügyi szolgáltatás.Előfordulhat persze, hogy önhibánkon kívül nem tudunk fizetni. Ilyenkor kérhető a NAV-tól fizetési kedvezmény, ami lehet részletfizetés, haladék vagy a járulék összegének mérséklése. Ezekre a kedvezményekre csak az a jogosult, aki hivatalosan is rászorulónak számít, vagyis havi jövedelme nem haladja meg a 42 750 forintot, vagy ha családban él, akkor az egy főre jutó összeg nem éri el a 34 200 forintot. Feltétel az is, hogy egyéb vagyonnal (például ingatlannal, megtakarítással) ne rendelkezzen


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük