Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák

Rengeteg iskola szűnik meg Szabolcsban, így Beregdarócon, Gemzsén és Gulácson is


Az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség közgyűlése a gyürei székhelyű, Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola megszüntetése mellett döntött.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

Az egyház közleménye szerint a közgyűlési határozat a megszüntetés időpontját 2023. december 31-ben határozta meg azzal, hogy ha a Belügyminisztérium vagy a Tankerületi Központ az oktatás megszervezésének nehézségeire hivatkozva azt kéri, akkor a megszüntetés dátuma idén január 31-ig kitolható.

A Belügyminisztérium az időpont kitolását nem kérte, a Kisvárdai Tankerületi Központ az oktatást a téli szünet végére valamennyi feladatellátási helyen megszervezte, a tanítás az öt településen a tankerületi fenntartású intézményekben történik. Az óvodai feladatok ellátásáról 2024. január 1-jétől a helyi önkormányzatok szintén gondoskodtak.

Az egyház több óvodát, általános iskolát és középiskolát is fenntartott Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben. Idén nyáron a Belügyminisztérium az egyház oktatási és szociális intézményeit megillető normatívákból több mint 125 millió forintot vont le a köztartozások miatt, miközben az állami tulajdonú közműszolgáltatók is szorongatták a MET-et, a szolgáltatás kikapcsolásával, kötbérrel és egyéb szankciókkal fenyegetve. Nem sokkal később aztán a NAV az alapnormatívából 175 millió forintot vont el. Majd szeptemberben a NAV újabb 175 milliót vont el, ami után a közel ezer dolgozó már nem kapott fizetést.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük