Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg gyerek halálát okozza a légszennyezés


A károsanyag-kibocsátás csökkentése ugyan javított a helyzeten, de még közel sem ideális a levegő minősége. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentésében hangsúlyozta, hogy a gyermekek fejlődése során már az anyaméhben fontos szerepet játszik levegő minősége, sőt, a szennyezett levegőnek kitett gyermek későbbi életében valószínűbb a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is.

Jelenleg a légszennyezettség évente több mint 1200 gyermek halálát okozza Európában.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfői jelentésében hangsúlyozta, hogy a gyermekek fejlődése során már az anyaméhben fontos szerepet játszik levegő minősége, sőt, a szennyezett levegőnek kitett gyermek későbbi életében valószínűbb a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is.

Jelenleg a légszennyezettség évente több mint 1200 gyermek halálát okozza Európában.

– hívja fel a figyelmet az EEA, és hozzáteszi, hogy a jelentésben szereplő adat az unió 27 tagországán kívül Svájcot, Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Törökországot is érinti.

A szakértők szerint a légszennyezettség csak akkor szorítható vissza, ha a közlekedés, az ipar és a fűtés által kibocsátott károsanyagokat csökkentik. Korábbi jelentésükben már jelezték, hogy habár az elmúlt években javulni látszik a helyzet, még mindig vannak olyan tagállamok, ahol a WHO ajánlását meghaladó a szálló por, az ózon, és a nitrogén-dioxid mennyisége: ez a probléma leginkább Közép- és Kelet Európában, valamint Olaszországban jellemző.

A károsanyag kibocsátás csökkentése mellet a szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy az óvodák és iskolák környékén a levegő minőségének javítása érdekében hasznos lenne a zöldterületek kialakítása is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük