Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg beteg gyermeket kell ellátniuk a kórházak a sürgősségi osztályokon


Kritikusan sok beteg gyermeket látnak el a sürgősségi osztályokon. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a betegszám-növekedés nagy terhet jelent a kórházaknak. A szülőknek sok esetben órákig kell várakozniuk az ellátásra. Takács Péter egészségügyi államtitkár és az Országos Mentőszolgálat is hatékony működésről beszélt.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Egy nyíregyházi édesapa az RTL Híradónak számolt be arról, hogy rengeteg szülő várakozott beteg gyermekével szerda este a Jósa András Oktatókórházban.

A férfi körülbelül 3-4 órán keresztül várakozott 8 éves kisfiával. A szülőknek este 11 óra után kezdett elfogyni a türelmük. Ekkor azt a tájékoztatást kapták, hogy egy orvos dolgozik az osztályon, így nem tudják megmondani, hogy pontosan mikor kerülhetnek sorra.

A szülők panaszát az Országos Kórházi Főigazatóság (OKFŐ) is kivizsgálta. Megállapították, hogy nem történt szakmai hiba. Hozzátették, hogy a kisfiú állapota „nem volt súlyos, így a várakozási ideje nem volt több, mint ami ennek megfelelő”.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint Pest vármegyében is rengeteg a beteg. Megjegyezte, hogy a szülők ügyelet helyett a kórházak sürgősségi osztályára viszik gyerekeiket. A kritikusan sok beteg miatt az elmúlt hetekben már az ügyeletes orvosok számát is meg kellett emelniük, ami fokozott kiadást is jelent.

Nagy terhet jelent a kórházaknak, hogy a betegszám-növekedést a finanszírozás nem tudja követni

– fejtette ki a Kórházszövetség elnöke.

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint az új ügyeleti rendszer miatt nem emelkedett a forgalom a kórházakban. Véleménye szerint csökkent a sürgősségi osztályok terhelése, miután az ügyeleteket a kórházakba költöztették.

Az Országos Mentőszolgálat szintén hatékony működésről írt. Közleményük szerint a sürgősségi osztályok és a melléjük települt alapellátási ügyeletek közös betegosztályozása hatékonyan működik, és minden beteg megfelelő ellátást kap.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük