Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Rengeteg a civil áldozat: Kisgyerekek és külföldiek is áldozatul estek az orosz invázióban


Az orosz invázió legnagyobb áldozatai azok a civilek, akik semmiről sem tehetnek, és támadások miatt már nincsenek az élők sorában.

AFP PHOTO / MANU BRABO

Egy ekkora méretű háborúban kikerülhetetlen, hogy ne legyenek civil áldozatok, miközben több százan állnak sorban, hogy bevonuljanak, többségében olyan emberek, akik ezelőtt nem fogtak fegyvert a kezükben.

Noha Oroszország azt mondta, nincsenek polgári célpontjaik, a videós, képi és műholdas anyagok arra mutattak rá, hogy sokszor sűrűn lakott területeken harcolnak, többek között olyan civilek ellen, akik fegyvert ragadtak, hogy megvédjék a hazájukat.

Az orosz kormány elítéli az ukrán kormány azon döntését, hogy fegyvereket adnak a civileknek, illetve azzal magyarázzák ezeket az áldozatokat, hogy szerintük Ukrajna haditechnikákat telepít a polgári területekre, így az összecsapások elkerülhetetlenek, ahogyan a civil áldozatok.

Sky News az ENSZ adataira hivatkozva arról ír, hogy eddig legkevesebb 64 civil vesztette élet Ukrajnában, és legalább 240 polgári sérültről tudni. Az ENSZ úgy véli, a valós számok jóval magasabbak, miután sokak halálát még nem erősítették meg. Nemrég egy toronyházat ért rakétatámadás, amiben ketten vesztették életüket. Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat közleménye szerint egy idős nő halt meg egy orosz tüzérségi támadásban, amit egy kilencemeletes épület ellen hajtottak végre. Összesen 24 embert kellett kimenekíteni az épületből, állapotukról jelenleg nincs pontos információ.

A támadás szombat éjjel történt Harkivban, amit továbbra sem sikerült bevenniük a oroszoknak. A kilencemeletes épület második és hetedik emelete közötti lépcsőház teljesen megsemmisült, addig a negyedik, ötödik és hatodik emeleten lévő lakások megrongálódtak. A pincében mintegy 60 ember rejtőzött el a lövedékek elől, közülük senki nem sérült meg.

Kijevi Independent egy hétéves kislány haláláról is beszámolt, aki az orosz ágyútűzben halt meg. A kislány mellett ebben a támadásban további öt ember vesztette életét, de nem ez az első olyan eset, amikor kiskorú áldozata is van az orosz-ukrán háborúnak. A szombat esti heves csatában Kijev egyik nyugati kerületében egy hatéves kisfiú is életét vesztette, akin már nem lehetett segíteni – írja a CNN. Ezekben a támadásokban is többen megsérültek, akiket egy helyi kórházba szállították, ahol szintén veszély leselkedik az ott lévőkre a folyamatos támadások miatt. A görög miniszterelnök saját áldozatokról számolt be, és megerősítette, hogy 10 honfitársa elhunyt a délkelet-ukrajnai Mariupol közelében, ahol újabb légicsapásokat hajtottak végre.

A legutóbbi halálesetek Szartana falujában történtek, ahol hat görög vesztette életét. Mint a görög Newsbomb hírportál is idézte, a külügyminisztérium „elfogadhatatlan bűntetteknek” nevezte az orosz légicsapásokat, valamint felszólították Oroszországot, hogy azonnal hagyjanak fel a civilek elleni támadásokkal.

Oroszország a görög bejelentésekre reagálva tagadta, hogy katonai hadműveletet hajtottak volna végre Szartanában, az athéni orosz nagykövet megfogalmazása szerint lakott területeket, falvakat, politikai vagy társadalmi infrastruktúrákat nem bombáznak.

A nagykövet azzal vágott vissza, hogy az orosz légierő nem, de az „ukrán hadsereg és a nacionalista neonáci zászlóaljak évek óta hajtanak végre itt támadásokat, olykor nehézfegyverzettel lőnek a civilekre”. A nagykövet ezen felül arra „figyelmeztetett”, hogy a kijevi rezsim várhatóan a görög és egyéb Ukrajnában élő etnikai közösségeket is fel fogja használni arra, hogy külföldön „oroszellenes érzületet” váltson ki. Habár az orosz hadsereg folyamatosan tagadja ezt, számos bizonyíték van arra, hogy nem csak katonai célpontokat lőnek, hanem civilek lakta környéket is megtámadnak. Ennek következtében több tucat civil vesztette életét, illetve sebesült meg.