Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rendkívüli változás a vízhiány miatt: mostantól csak így lehet öntözni az országban


Tartósan vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezésére, ami egy fontos változást hozott magával.

Bejelentésre van szükség az öntözési célú vízhasználathoz, hogy a száraz idő hatása mérsékelhető legyen, hívta fel a figyelmet az Index.

Tartós vízhiányra számíthatunk

A különleges intézkedést maga után vonó bejelentés az egész országra érvényes, amit az indokol, hogy a hosszú távú meteorológiai modellek melegebb és tartósan száraz időt jósolnak. A tartósan vízhiányos időszakban 30 napig engedély nélkül is lehet öntözési céllal vizet használni, de ezt a tevékenységet be kell jelenteni.

Másként kell kezelni viszont a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot, ami a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúzással, legfeljebb 1200 köbméter/hektár, 100 hektárt nem meghaladó területen, megszakítás nélkül egy hónapig tartó öntözési célú vízhasználatát jelenti. Ehhez a területileg illetékes vízügyi hatósághoz kell bejelentést tenni, melyhez csatolni kell az adott felszíni víz kezelőjének hozzájárulását is.

A globális felmelegedés hatásai hazánkban is érezhetőek

A belügyminisztérium bejelentése összhangban van az Európában tervezett intézkedésekkel is. Mint azt a Dívány korábban megírta, Európa gyorsabban melegszik, mint a globális átlag, az éghajlatváltozás átalakíthatja a hétköznapjainkat is. A rendelkezésre álló adatok alapján a Föld felmelegedésének nagy része az elmúlt 40 évben ment végbe, ebből is az elmúlt 10 év volt a legforróbb.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az EU Kopernikusz (C3S) klímaügynöksége szerint Európa 1991 óta a globális átlag kétszeresével melegszik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük