Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rendkívüli – Lemondott Novák Katalin az államfői tisztségről


Novák Katalin az M1-en tett bejelentést. Négy percig beszélt, beszéde első felében jött el az a pillanat, amikor közölte: lemond a köztársasági elnöki posztról. Hangsúlyozta, hogy nem a politikusokhoz, hanem a közemberekhez szól. A fehér blézerben, csillogó szemekkel beszélő Novák Katalin azt is hozzátette: megérti, hogy magyarázatot várt tőle a közvélemény.

„Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, amit sokakban nemtetszét váltott ki.

Hibáztam.

Nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki pszichikailak és fizikailag gyermekeket bántalmaz.

A gyermek a legfontosabb kincsünk. A gyermekek védelme közös kötelességünk.

Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Vállaljon felelősséget.

Bocsánatot kérek, akiket megbántottam. A gyerekek és a családok védelme mellett állok továbbra is, de már nem köztársasági elnökként.

Lemondok!

Végig csak a maga felelősségéről beszélt, a kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyminiszteréről nem. (Varga Judit állítólag nem támogatta a kegyelmi döntést, de mégis ellenjegyezte – a szerk.)

Megköszönte munkatársainak a közös munkát és családjának a kitartást és támogatást.

Beszéde végén, lecsukott szemekkel mondta: Isten, áldd meg a magyart!

Novák Katalin bejelentésével egyidejűleg ismét tüntetésre gyülekeztek az emberek, akik tiltkoztak az ellen, hogy kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének, aki pedofil bűncselekmény részese volt.

Novák Katalin teljes beszéde:

Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.

Azért vállaltam ezt a feladatot, mert szenvedélyesen szeretem Magyarországot, a hazánkat, és mert hiszek Önökben. Hiszem, hogy egy békés, szeretettel teli, egymásra odafigyelő nemzet a miénk. Hiszek a csendes többségben, a minden nap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében. Ezeket az értékeket nagyszüleinktől, szüleinktől kaptuk, és gyerekeinknek, unokáinknak szeretnénk továbbadni.

Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak.

A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb. Mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is.

A köztársasági elnök alaptörvényből is fakadó feladata megjeleníteni a nemzet egységét. A gyermek a legfontosabb kincsünk. Hiszem, hogy ebben egységes a nemzet – minden véleménykülönbség ellenére. A gyermekek védelme közös kötelességünk. Három gyermeket szültem, így személyesen is átéltem, mekkora szüksége van egy védtelen, kiszolgáltatott életnek a biztonságra, a védelemre.
Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek.
Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.

A döntés nem személyes okból volt nehéz. Azért volt nehéz, mert esküt tettem. Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre.

Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük