Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Lesújtó előrejelzés, brutális telet jósolnak idén Magyarországon

Nem kezdett el befagyni az arktikus óceán, amelynek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, októberben azonban már rekord alacsony a jégborítottság, a visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban – írják a meteorológusok.

A nagytérségi légköri helyzet, a sós víz fokozott beáramlása és a jégmentes vízfelszín fokozott melegedése miatt pozitív visszacsatolási mechanizmusok működhetnek, amelyek segíthetnek késleltetni a visszafagyást. Ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, ezért fontos figyelemmel kísérni, hogyan reagál a légkör a következő hónapokban.