Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rémisztő dolog derült ki a cukormentes üdítőkről


Egyre több mesterséges édesítőszerről derül ki, hogy egészségkárosító hatása van. Az egyik legtöbbet használt cukorpótlóról egy új tanulmány kideríthette, hogy súlyoson roncsolja a szívet. Az eredményeket ugyanakkor többen vitatják – írja az Origo.hu.

Stanley Hazen orvos-tudós és kollégái a Cleveland Klinika Lerner Kutatóintézetében arra voltak kíváncsiak, hogy találnak-e olyan jeleket, amelyek figyelmeztethetik az embereket, hogy nagyobb a szívroham és a stroke kockázata.

A megoldást az édesítőszerként használt szerves vegyületek, különösen az eritritol vérszintjében találták meg. Ezt az édesítőszert általában az alacsony cukortartalmú, cukormentes és szénhidrátmentes élelmiszerek tartalmazzák.

A KUTATÁS SORÁN EGY 1157 BETEGBŐL ÁLLÓ CSOPORTOT VIZSGÁLTAK, MINDEGYIKÜK SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI PROBLÉMÁVAL KÜZDÖTT. AZOKNÁL, AKIKNEK A VÉRÉBEN A LEGMAGASABB VOLT EZEKNEK A VEGYÜLETEKNEK A SZINTJE, KÉTSZER NAGYOBB VOLT A HALÁL VAGY A BETEGSÉG SÚLYOSBODÁSÁNAK KOCKÁZATA.

Fontos megjegyezni, a tanulmány nem mutatta ki, hogy az eritritol mesterséges édesítőszerekből származik, vagy hogy közvetlenül ez okozta volna a szív- és érrendszeri problémákat. Emellett néhány, a kutatásban részt nem vevő táplálkozástudományi szakember kritikusan nyilatkozott a tanulmányról, mondván, hogy a laboratóriumi kísérletek “irreálisak”, a megfigyelési eredmények pedig korlátozottak, mivel nem vették figyelembe, hogy az eritritol hogyan termelődhet a szervezetben.

A kutatás szerzői szerint azonban megállapításaik elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat indokoljanak a témában.

Eredményeink arra utalnak, hogy további biztonsági vizsgálatokra van szükség, amelyek a mesterséges édesítőszerek hosszú távú hatásait vizsgálják általában, és az eritritolét különösen a szívroham és a stroke kockázatára, főként a szív- és érrendszeri szempontból kockázatos betegeknél”– írták a szerzők.

A mesterséges édesítőszerekről azt gondolják, hogy kémiailag semlegesek, de a szakértők úgy találták, hogy ezek az alacsony kalóriatartalmú vegyületek nem feltétlenül mentesek az egészségügyi következményektől.

Míg a gyümölcsökben és zöldségekben természetes módon nagyon kis mennyiségben vannak jelen, a feldolgozott élelmiszerekben az eritrithez hasonló édesítőszerek szintje akár 1000-szer magasabb is lehet.

Mi a legnagyobb baj a mesterséges édesítőszerekkel?

A kutatások azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek megzavarhatják a bélrendszerünkben lévő mikrobákat, ami súlygyarapodáshoz és cukorbetegséghez vezet, és növelheti a rák kialakulásának esélyét.

A probléma részben az, hogy bár a mesterséges édesítőszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az általuk helyettesített cukor, az ízük édesebb, és arra ösztönzik a szervezetünket, hogy még inkább sóvárogjon a cukros íz után.

Folyamatos vita folyik az édesítőszerek biztonságosságáról, részben azért, mert egyes tanulmányok szerint a cukorpótlókat fogyasztók körében megnövekedett a krónikus betegségek kockázata”

– magyarázza Gunter Kuhnle, az angliai Readingi Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi professzora.

AZ ÚJ TANULMÁNY KAPCSOLATOT TALÁLT A VÉR ERITRITOLSZINTJE ÉS A SZÍVROHAM VAGY A SZTRÓK JÖVŐBELI KOCKÁZATA KÖZÖTT. EZ AZ ÖSSZEFÜGGÉS EGYÉBKÉNT EGY MÁSIK, 3000 FŐT VIZSGÁLÓ AMERIKAI ÉS DÁNIAI KUTATÁSBAN IS MEGJELENT.

Az édesítőszerek fogyasztásának vizsgálata azonban csak az érem egyik oldala, és más tényezőket is figyelni kell; nem elhanyagolható például az érintettek életmódja, amely szintén jelentősen befolyásolhatja a szív egészségi állapotát. Ezeket a szakértők szerint együttesen kell vizsgálni. Természetesen aggodalomra nincs ok, hiszen amellett, hogy vitatottak az eredmények, nyilvánvalóan nem egy-vagy két üveg üditő elfogyasztásáról van szó.

Az új kutatás a Nature Medicine orvostudományi folyóiratban jelent meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük