Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Remek hírt kaptak az autósok – jövőre érkezhet a defektbiztos gumiabroncs


Már egy ideje beszélnek arról, hogy légmentes gumiabroncsok kerülnek a piacra. Ez a fajta technológia valódi forradalmat jelenthet a közúti közlekedésben. És ez a lépés nincs is olyan messze – írja az Autószektor.hu.

Bár nem a Michelin az egyetlen cég, aki ezen dolgozik, jó eséllyel ők lesznek a befutók. Arról van szó, hogy a levegő nélküli gumiabroncs üvegszálas lapátokra épül, amelyek a kerék súlyát hordozzák. A könnyűfém felni, amelyre szerelik, nem távolítható el, de ennek ellenére az abroncs jobban deformálható, mint a piacon jelenleg lévő modellek, így jobban ellenáll az ütéseknek és az éles tárgyaknak.

  • Ezzel a járművezetők nagyobb biztonságban érezhetik magukat az úton, mivel a defekt veszélye megszűnik.
  • A flottatulajdonosok és a hivatásos járművezetők optimalizálják az üzleti termelékenységet, hiszen nincs állásidő a lapos gumiabroncsok miatt és szinte nulla a karbantartási költség.
  • Csökken a defektek miatt idő előtt kidobott gumiabroncsok száma, ami kevesebb nyersanyag-felhasználást jelent.

Évente a gumiabroncsok akár 20%-át is kidobják defekt és gyors nyomásvesztés vagy az alacsony abroncsnyomás okozta szabálytalan kopás miatt, ami 200 millió gumiabroncsnak, azaz 2 millió tonnának felel meg. Ez az Eiffel-torony súlyának 200-szorosa. A Michelin Uptis légmentes kialakításával megoldja ezt a problémát.

Ezt a projektet 2019-ben mutatták be és a fejlesztések most már ott tartanak, hogy állítóleg jövőre piacra is dobják.

Forrás: infomotori.com, michelin.it Autószektor.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük