Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Rekordot hozott a magyar gyógyszerköltés – Elképesztő összeget hagytunk a patikákban


A pandémia kitörése óta mindig a március havi gyógyszerköltés a legmagasabb, az idén 53 milliárd forinton állt meg – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből.

Nyitókép: FatCamera/Getty Images

Agyenge év elejét követően márciusban jelentősen nőtt a támogatott gyógyszerek forgalma, a márciusi, csaknem 53 milliárd forintos érték az elmúlt 24 hónapban rekordnak számít, s arra utal, hogy a korábbi hónapokban tartalékolt lakossági gyógyszerkészletek márciusra javarészt kimerültek.

A gyenge februárhoz képest 12,5 százalékos a bővülés, az erős, előző évi márciushoz mérve pedig 3,6 százalékos. Március rendre forgalmi rekordokat hoz, aminek az a magyarázata, hogy pontosan két éve, 2020. márciusában robbant be a koronavírus járvány hazánkban, amelyre válaszul a lakosság korábban nem látott felvásárlási hullámot indított a kiskereskedelemben – olvasható a Hiflylabs elemzésében, amit a Napi.hu szemlépzett. A koronavírus hullámainak alakulása pedig rendre úgy alakította a forgalmat, hogy a lakosság nagyobb gyógyszervásárlása a márciusi hónapokra esett.

A dobozeladás is jelentősen, 11,7 százalékkal nőtt, vagyis a dobozeladások növekedési üteme csaknem elérte a forgalmi bővülés mértékét februárhoz képest. Ugyanez nem mondható el éves viszonyításban: 2021. márciusi hónaphoz képest 1,9 százalékos az eladott darabszám visszaesésének mértéke idén márciusban. A dobozeladások stagnálásában az a tény is közrejátszhatott, hogy a koronavírus halálos áldozatai legnagyobb arányban a krónikus betegséggel küzdők közül kerültek ki, eddig már több mint 46 ezer állampolgár vesztette életét a fertőzéssel összefüggésben hazánkban.

A támogatott gyógyszerek szegmensére az orosz–ukrán háború is hatással van,

a menekültek a hazai lakosokhoz hasonlóan kaphatnak tb biztosított, vényköteles recepteket. Körükben a cukorbetegséget kezelő szerek a legkeresettebbek.

A regionális folyamatokat vizsgálva minden megyében forgalomnövekedés látható márciusban az előző hónaphoz képest, ám 2021-gyel összehasonlítva lassult Zala és Somogy megye forgalma. Az adatok szerint a visszaesést elsősorban az érzéstelenítők és az epilepszia elleni szerek eladási számának csökkenése okozta – közölte Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője.