Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rekordon a gyógyszerköltés hazánkban: több mint ezer milliárd forintot költöttek gyógyszerre a magyarok


Tavaly több mint ezer milliárd forintot tett ki a teljes gyógyszerköltés, ami egy év alatt több mint 11 százalékos növekedést jelent, erről Zlinszky János, Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke beszélt. Egy évvel korábban 980 milliárd forint volt a teljes gyógyszerforgalom.

A KSH tanulmány szerint 2022-ben a felnőtt lakosság túlnyomó többsége – 90 százaléka –  elégedett volt egészségi állapotával, vagy legalábbis megfelelőnek tartotta azt. De az egészségét jónak vagy nagyon jónak csupán 63 százalék ítélte, és ez az arány 2021-hez képest 1,6 százalékpontos csökkenést mutat. A férfiak pozitívabban vélekednek saját egészségükről, noha a halálozási adatok és az egészségmagatartás vizsgálatából adódó eredmények is arra utalnak, hogy a nők alapvetően többet törődnek egészségükkel, és inkább élnek kockázatkerülő módon. A kutatás adatai szerint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly vagy az elhízottság jelentősen gyakoribb a férfiak körében.

2022-ben a férfiak 66, a nők 61 százaléka tartotta nagyon jónak vagy jónak egészségét. A nagyon jó anyagi helyzetűek nagyobb arányban állítják magukról, hogy kitűnő egészségi állapotnak örvendenek, mint az alacsonyabb jövedelműek. A magas jövedelműek körében mindössze 4,7 százalék azok aránya, akik rossznak vagy nagyon rossznak ítélik egészségüket, míg az alacsony jövedelműeknél 19 százalék az egészségükkel elégedetlenek aránya.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük