Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rekordokat dönget az infláció: novemberben újra plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok


Rekordokat dönget az infláció, a KSH szerint augusztusban átlagosan 15,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A pénzromlást a nyugdíjasok zsebbevágóan érzékelik, tehát a nyugdíjtörvény szerinti novemberi korrekcióra – amelyet alapesetben a KSH az év első három-negyedéves adatai szerint állapítanak meg – mindenki nagyon számít, ám ennek mértékét tekintve könnyen meglehet, hogy nagy lesz a csalódás – írja a Blikk.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A törvény alapján a kormánynak évente kétszer – januárban és novemberben – az inflációval kell korrigálnia a nyugdíjellátmányok összegét. A novemberi korrekciót nem az őszi, és nem is az augusztusi, hanem a január-augusztusi éves inflációs adat alapján számolják, ami a KSH csütörtöki gyorsjelentése szerint 10,7 százalék. A matek igy nagyon egyszerűen kijön: kormány eddig kétszer, összesen 8,9 százalékkal emelte a nyugdíjakat idén, így az emelés a törvényi előírás alapján mindössze 1,8 százalék lehet.

Az igy számított, összesített nyugdíjemelés keserű pirulát jelentene a nyugdíjasoknak, akik ezzel már az emelés pillanatában elveszítik ellátmányuk vásárlóerejének legalább tíz százalékát – számol Farkas András nyugdíjelemző, aki szerint az augusztusban regisztrált 15,6 százalékos inflációt egy nagyjából 6 százalékos emelés tudná részben ellensúlyozni.

Ugyanakkor az őszre akár 20 százalékra ugró infláció köszönőviszonyban sincs a jövő évre költségvetés által tervezett 5,2 százalékkal, ami egyébként a jövő év januári – törvényileg előírt – korrekció alapja lenne. Mindez az emelések gyakoriságának rendszerét is megkérdőjelezi: szeptemberben és decemberben is kéne emelnie a kormánynak, hogy megakadályozza a nyugdíjak vásárlóértékének erodálását – állítja a Farkas.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük