Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Rekordmagas, kárenyhítő juttatást kapnak megyénk gazdái


Illusztráció Fotó: Getty Images

Mintegy 14 milliárd forint kárenyhítő juttatást fizetett ki A Magyar Államkincstár március 31-ig annak a 6.855 károsult gazdálkodónak, aki a 2019. kárenyhítési évben szenvedett jelentős mezőgazdasági károkat. A termelőknek a 2019-es kárenyhítési évben is számos elemi káreseménnyel kellett megküzdeniük, amelynek következményeként közel 300 ezer hektárra több, mint 16 ezer termelői kárbejelentés érkezett.

Az Agrárminisztérium adott hírt arról, hogy a legnagyobb területre Szabolcs-Szatmár-Bereg (86 965 hektár), Jász-Nagykun-Szolnok (32 314 hektár) és Csongrád (31 185 hektár) megyékben történt kárbejelentés. Országosan a legnagyobb területen aszálykár miatt (160 465 hektár) tettek kárbejelentést. Ennek megfelelően a kárenyhítő juttatás teljes kifizetési összegének 49 százalékát, azaz 6,87 milliárd forintot aszálykárra, míg tavaszi fagykárra a teljes összeg 21,5 százalékát, vagyis 3 milliárd forintot fizettek ki. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a növénykultúra tárgyévi- és referencia hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg. Azon növénykultúrák esetén, amelyeknél a referenciaár mellett ársáv is meg van adva, a számításhoz a referenciaártól eltérő, az ársávba eső és számlával, illetve termeltetési szerződéssel igazolt ár is használható.

Fontos, hogy saját magukról is gondoskodjanak a gazdák

Az Agrárminisztérium által létrehozott agrár-kárenyhítési rendszer mellett rendkívül fontos a termelői öngondoskodás is. A termelők aktív közreműködésével, például mezőgazdasági biztosítás megkötésével ugyanis tovább csökkenthetőek a kedvezőtlen időjárási kockázatok hatásai. A közlemény szerint örvendetes, hogy egyre több termelő választja a kockázatkezelés eme formáját. Így a 2019-es kárenyhítési évre vonatkozóan a kifizetésben részesülő károsultak közül már 1.854 termelő kötött megfelelő biztosítást. Ők ezáltal jogosultságot szereztek a kárenyhítő juttatás teljes összegére. Az öngondoskodás további növelésére is van még lehetőség, hiszen a kifizetésben érintett 5.001 termelő még mindig nem rendelkezik a szükséges biztosítással – írták.

/www.magro.hu/