Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rekord méreteket ölt a magyarok lakossági vagyona, de ez gyakorlatilag egy szűk réteget érint csupán


 Sohasem gyarapodott annyira ütemesen a legfelső egy százalék magyar, mint az elmúlt évben – állapították meg szakértők. Hiába a rekordra ugró lakossági vagyon, ha a növekmény gyakorlatilag egy szűk rétegre koncentrálódik – írja az azenpenzem.hu.

Megjelent a leggazdagabbak kiszolgálásának területén az első számú szakértőnek nevezhető Blochamps Capital Vagyonkezelési Évkönyve. A társaság ügyvezetője, Karagich István jelezte, hogy nem emlékeznek (pedig már 20 éves foglalkoznak ezzel a területtel) a tavalyihoz hasonló dinamikájú vagyonosodásra, a legfelső 1 százalék ilyen mértékű térnyerésére. Mint hozzátette: hiába a rekordra ugró lakossági vagyon, ha a növekmény gyakorlatilag egy szűk rétegre koncentrálódik. Míg a legfelső 10 százalék (a legfelső decilis) a társadalom pénzügyi vagyonának kétharmadát birtokolja, addig a legfelső 1 százalék egyenesen a harmadát. Ezen a kétpólusosságon pedig az elemzés szerint az infláció csak további hasadékot ejtett az alsó 9 tized kárára. Megugrott a privátbanki vagyon mérete és dinamikusan változik az ügyfelek pénzhez való viszonya is ebben a rétegben.

A tanulmány kiterjedt adattárai és konklúziói teljes egészében átölelik a magyar, illetve a nemzetközi vagyonos rétegek pénzügyi fogyasztási szokásait, befektetési instrumentum- és portfólió modelljeit, illetve a vagyonsávoknak megfelelő aktuális trendeket is. A cég kutatói 2024-ben a legfelső vagyondecilis és a legfelső centilis elemzésére külön tanulmányban készülnek. Úgy vélik ugyanis, hogy a bankoknak reagálniuk kell a legfelső 1 százalék dinamikus vagyonosodására.

A valós kép megismeréséhez ki kellene szűrni az adatokból azt a réteget, amely hallatlan gazdagodásával minden számot megbolondít. Sokan háborogtak, amikor a jegybanki adatokból kiszámoltuk, hogy minden magyar család átlagosan 24,1 millió forint pénzügyi megtakarítással (vagyis bankbetéttel, készpénzzel, illetve befektetésekkel) zárta az előző évet.

Jogos a düh az ilyen statisztikákat látva, de csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lenne képes a valóság jobb bemutatására. Ők azonban valamiért ezt nem tartják fontosnak. Sőt, maga az MNB büszkélkedik előszeretettel a tisztítatlan számokkal. Mint leírták: az egy háztartásra jutó nettó vagyon 6 év alatt (2017-től az előző évig) 19,1 millió forintról 39,6 millió forintra emelkedett, a vagyoni különbségek pedig mérséklődtek. A Blochamps elemzése tükrében ez legfeljebb rossz viccnek tűnik.

/www.azenpenzem.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük