Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Rejtélyes májgyulladás: már világszerte több száz gyereknél azonosították az ismeretlen eredetű hepatitiszt


Újabb gyerekeknél azonosították azt az ismeretlen eredetű hepatitiszt, azaz májgyulladásos betegséget, amely az elmúlt hetekben világszerte több országban tűnt fel. Az eddig észlelt esetek száma már közelít a háromszázhoz – írja a BBC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése nyomán.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

A gyerekeknél, elsősorban öt év alattiaknál megfigyelt súlyos, akut hepatitiszt először Skóciából jelentették még március végén, mostanra húsz országban azonosítottak eseteket, és a betegség Délkelet-Ázsiában is megjelent. A legtöbb beteg továbbra is Európából kerül ki.

A betegeknél jelentősen megemelkedett májenzimértékeket mértek és sárgaságot tapasztaltak. Sokaknál jelentkeztek a májgyulladást megelőzően emésztőszervi tünetek is, mint a hasi fájdalom, a hasmenés és a hányás. A legtöbb esetben viszont lázzal nem járt a betegség. Egyelőre nem világos, hogy beszélhetünk-e járványról, vagy csak a kitüntetett figyelem miatt tűnik magasnak az esetszám (azaz nem a beteg több, hanem az azonosított eset), de vannak intő jelek, és a betegség gyakran fordul súlyosra.

Nem tudni még biztosan azt sem, hogy mi okozza a megbetegedéseket, de az biztos, hogy nem hepatitiszvírusok, amelyek a hepatitiszért a leggyakrabban felelősek. Az egyik legesélyesebb jelölt egy adenovírus, de ezt sem mutatták ki minden betegnél. A Covid-19 önmagában nem tűnik magyarázatnak, de nem zárható ki, hogy köze van a jelenséghez, és két vírus együttes jelenléte válthatja ki.