Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája

Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott a szabolcsi pedagógus, ezzel bekerült Magyarország legkiválóbb tanárai sorába


Nyolc tanár kapta meg idén a legjobb matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanárokat elismerő Rátz Tanár Úr Életműdíjat, összesen 12 millió forint értékben.

21. alkalommal adták a Rátz Tanár Úr Életműdíjat azoknak az általános és középiskolában oktató pedagógusoknak, akik matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén kimagasló teljesítményt nyújtanak a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett díjátadón nyolc tanár vehette át az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Rátz Lászlóról elnevezett díját. A kitüntetést az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány kuratóriuma ítéli oda minden évben, fejenként 1,5, összesen 12 millió forint értékben.

A díjról küldött sajtóközlemény kiemeli: a technika gyors fejlődése, az információk könnyű elérhetősége miatt nagyon fontos, hogy a pedagógusok átadják a tudást, mi valódi, megbízható és tudományosan megalapozott ezek közül. A díj azokat szeretné elismerni, akik tudásukkal és pedagógiai érzékükkel széles látókörű felnőttekké nevelik diákjaikat.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett ünnepélyes díjátadón nyolc pedagógus vehette át a díjat. Az életművükért díjazott pedagógusok elmondták, hogy az elmúlt évek során szembetűnővé vált, milyen kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a gyerekek megtanulják az olyan alapvető természettudományos tényeket, mint hogy hogyan működik az emberi élettan, hogy hogyan tudunk a statisztika által adatokat értelmezni és rendszerezni, vagy hogy mi is történik pontosan az éghajlatváltozás során a környezetünkkel. Hiszen valójában ezek azok az alapok, amikhez a diákok később visszanyúlnak, amikor hasonló jelenséggel találkoznak, és ezek azok az információk, amik a felnőtté válásuk során segíti őket a világban való eligazodásban.

Az idei évben a következő pedagógusoknak ítélte oda a díjat a kuratórium:

  • Csahóczi Erzsébet, ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola
  • Kovács István, Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
  • Dr. Vankó Péter, BME Fizikai Tanszék
  • Pápai Gyuláné és Pápai Gyula, Babos József Általános Iskola, Fertőd /Soproni Szakképzési Centrum, Vas- és Villamosipari Technikum, Sopron
  • Fodor Erika, ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium
  • Sarka Lajos, Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  • Dr. Molnár Katalin, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
  • Horváth Zsolt, Gödöllői Református Líceum Gimnázium

A közlemény kiemeli: a Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely általános vagy középiskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja.