Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Rászáll a NAV a magyarokra – Durva bírságot kaphat, aki elrontja az adóbevallást


Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég – közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

Illusztráció FOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Azt írták: a hivatal az online számlarendszer és az áfabevallások adatainak összevetésével fedezte fel a helytelen adózói gyakorlatot egy kiutalás előtti ellenőrzésnél. A társaság 8 millió forint kiutalását kérte, de az ellenőröknek szemet szúrt, hogy a cég adómentes bevétele több száz millió forint.

Az online számlarendszer adatainak segítségével megindított vizsgálatban megállapították, hogy a hiba nem a bérlők számláiból adódik, azok szabályszerűek. Rövidesen arra is fény derült, hogy az adózó mulasztása mögött sorozatos téves jogszabály-értelmezés és szakszerűtlen könyvviteli gyakorlat áll.

Egyértelművé vált a vizsgálatból az is, hogy mulasztásról és nem szándékos bűncselekményről van szó, ezért a NAV munkatársai az önkéntes jogkövetésre ösztönző tanácsadással segítették az adózót és az érintett könyvelőket. A cég együttműködött a hibák kijavításában, benyújtotta az önellenőrzéseket a nem vizsgált időszakokra, majd befizette a pótlólagosan megállapított adókötelezettséget, több mint 80 millió forintot – olvasható a NAV közleményében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük